dakika dakika tekirdağ çorlu haberleri

gazete tekirdağ
ANA SAYFA   |  HAKKIMIZDA   |  GÜNDEM   |   POLİTİKA    |   EKONOMİ    |   SPOR   |     İLETİŞİM  

ULUSAL EGEMENLİK VE ÇOCUK BAYRAMI

Türkiye Cumhuriyeti'nin ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin resmi bayramlarından biridir.

Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu ve ilk cumhurbaşkanı Mustafa Kemal Atatürk tarafından dünya çocuklarına armağan edilmiştir.[3]

Bu bayram, TBMM'nin açılışının birinci yılında kutlanmaya başlanan 23 Nisan Millî Bayramı ve 1 Kasım 1922'de saltanatın kaldırılmasıyla, önce 1 Kasım olarak kabul edilen, sonra 1935'te 23 Nisan Millî Bayramı'yla birleştirilen Hâkimiyet-i Milliye Bayramı ile Himaye-i Etfal Cemiyeti'nin 1927'de ilan ettiği ve ilki Atatürk'ün himayesinde düzenlenen 23 Nisan Çocuk Bayramı'nın kendiliğinden birleşmesiyle oluştu. 1980 darbesi döneminde Milli Güvenlik Konseyi, bu bayrama resmî olarak "23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı" adını verdi.

Türk Millet Meclisinin açılı ve Türk Halkının Egemenliğini ilan ettiği tarih 23 Nisan 1920’dir. Meclisin kurulması ülke genelinde bir çok durumun değişmesini sağlamıştır. Bu yıldan itibaren Atatürk ülkenin geleceği çocuklar olduğunu bilerek 5 yıl sonra 23 Nisan 1924 tarihinde kutlanmasını kabul edip 1929 tarihinde ise çocuk bayramı olarak kabul edilmiştir.

Kutlamalarda her yıl ülkemize 40’ın üstünde çocuk katılıp dünya ülkelerinin çocukları ile birlikte kutlanmaktadır. Ülkemizde çocuk bayramlarında devlet makamları bir günlüğüne onlara bırakılır bu düşünce Atatürk’ün görüşleri doğrultusunda yapılmaktadır. Atatürk geleceğin makam sahibi olacakların çocuklar olduğunu göstermiştir.

Türk milletinin bütünlüğünü ve bağımsızlığını gösteren bayramlardan olması her yıl yurdumuzda 23 Nisan tarihinde tüm coşkuyla sevgiyle kutlanmaktadır. Yurt dışında temsilciliklerde, kurumlarda, okullarda etkinlikler olarak hatırlanıp kutlanır.

Atatürk ileriyi görüşlü özelliği olan birisi olması ile çocukların geleceğin ülkenin sahipleri olduklarını biliyordu. Milli bayramlarımızdan birisi olarak ilan ettikten sonra her yıl düzenli olarak kutlamalara katılmıştır. Türk devletinin devamını sağlayacak olan çocuklardır.

23 Nisan 1920 günü herkesin bildiği gibi TBMM’nin kuruluş günüdür. Ancak bu sadece basit bir meclisin kuruluş günü müdür? Bir milletin feryadının, bağımsızlık aşkının vücuda dönüşmeye başladığı gündür. Bu gün emperyalist, yayılmacı, sömürgeci güçlere karşı bir ulusun dik durabilme mücadelesinde  MUSTAFA KEMAL ATATÜRK önderliğinde attığı en önemli adımlardan birisidir.

23 Nisan 1920 için kurumsallaşan bir Milli Mücadele’nin başlangıcı da denilebilir. Mustafa Kemal Atatürk böylesine önemli bir günü çocuklara armağan ederek geleceğin kimlerin elinde olduğunu göstermiş ve ilk defa 23 Nisan 1929 gününden itibaren bu bayram kutlanmaya başlanmıştır. Taa ki 1979 yılına kadar 23 Nisan çocuk bayramı sadece ülke genelinde kutlanırken dünyada çocuklara ait tek resmi bayram olmasından da dolayıdır ki uluslararası ölçekte bu bayram kutlanmaya başlanmıştır.

23 Nisan aynı zamanda ulusal egemenlik bayramı ünvanını da taşımaktadır. Ulusal irade demek ülkenin geleceğinin tam anlamı ile milletin hakimeyetinde ve kararında oluşturulması ve tamamen dış güçlerden bağımsız olması gerektiği anlamını taşımaktadır. Bu sebepledir ki milli iradenin yegane sembollerinden olan Meclis’in açılış gününde hem çocuk hem de ulusal egemenlik bayramı ismi verilmiştir.

Mustafa Kemal Atatürk’ün bu muhteşem mirasına sahip çıkmak her aklı başında Türk ferdinin görevi olmalıdır. Mustafa Kemal Atatürk’e o günün şartları sanki günümüz şartlarına denkmiş gibi muamele edip eleştirmeye çalışan aklı selimlere her zaman fikri olarak derslerinin verilmesi gerekmektedir ve 23 Nisan gibi önemi büyük bir günü büyük bir coşku ile kutlayarak bu mirasa verdiğimiz önemi tekrar tekrar hatırlatmalıyız.


Yapılan Yorumlar
BACAKLARINIZI GÜÇLÜ TUTUN