dakika dakika tekirdağ çorlu haberleri

gazete tekirdağ
ANA SAYFA   |  HAKKIMIZDA   |  GÜNDEM   |   POLİTİKA    |   EKONOMİ    |   SPOR   |     İLETİŞİM  

 

 

 Trakya Belediyeler Birliği talip 

   Büyükşehir Belediye Başkanlığı sitesinde yer alan habere göre;

  Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak başkanlığında  Alpullu Şeker Fabrikası'nın özelleştirmesinin takip edilmesi amacıyla kurulan komisyon, Pankobirlik Başkanı Ramis Özgen ile bir araya geldi.

Süleymanpaşa İlçesindeki Tarihi Beşevler'de gerçekleşen değerlendirme toplantısına Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak ve Pankobirlik Başkanı Ramis Özgen ile komisyonda yer alan Lüleburgaz Belediye Başkanı Emin Halebak, Uzunköprü Belediye Başkanı Enis İşbilen, Alpullu Belediye Başkanı Saim Kırcı, Hayrabolu Belediye Başkanı Fehmi Altayoğlu, Büyükmandıra Belediye Başkanı Sertaç Balyemez ve Doğu-Batı Trakyakent Belediyeler Birliği Müdür Vekili Behçet Atlı katıldı.

Toplantıda Alpullu Şeker Fabrikası'nın özelleştirilmesine karşı çıkılması konusunda Pankobirlik Başkanı Ramis Özgen ile görüşüldü ve sürecin takip edileceği belirtildi. Konu ile ilgili açıklama yapan Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak Alpullu Şeker Fabrikası'nın özelleştirilmesine karşı olduklarını belirterek "Özelleştirilmenin hiçbir yararının olmadığını farklı alanlardaki örnekleri ile gördük. Alpullu Şeker Fabrikasının özelleştirilmesi hem üreticiyi hem de tüketiciyi olumsuz etkileyecektir" dedi.

ŞEKER FABRİKALARININ DURUMU

Ülkemizde,  25'i Türkşeker'e (kamuya) ait. 8'inin sahibi Pancar Üreticileri Kooperatifi Birliği (Pankobirlik) ve özel sektör grubuna ait 33 Şeker Fabrikası bulunmaktadır.

 

 

Devletin cumhuriyetin ilk yıllarında kurduğu Alpullu, Uşak, Eskişehir ve Turhal şeker fabrikaları hem tüketimi karşıladı hem de bulundukları çevreye sosyal ve ekonomik hareket getirdi. Çiftçiye modern tarımı öğretti. Demokrat Parti 1950'den sonra sermayenin tabana yayılmasını sağlamak için, pancar üreticilerinin kuracakları kooperatiflerle her ilde bir şeker fabrikası politikasını benimsedi. Çiftçi ortaklığıyla kooperatiflerin kurduğu şeker fabrikalarını önceleri kooperatifler adına Türkiye Şeker Fabrikaları AŞ işletti. Sonra kooperatif fabrikalarının yönetimi Pankobirlik'e devredildi.

Pankobirlik, Adapazarı, Amasya, Boğazlıyan, Çumra, Kayseri ve Konya fabrikalarında Türkiye'deki toplam pancar şekeri üretiminin yüzde 40'ına yakın kısmını gerçekleştiriyor.

Türkiye'de özel sektöre ait 6 şeker şurubu fabrikası var. Bu fabrikalar mısırdan şeker üretiyor.

Türkiye'de pancar ve şeker üretimi kotaya tabi. Kotayı T.Şeker Kurumu belirliyor.

Son verilere göre, 323 bin hektarda 187 bin çiftçi 17 milyon ton pancar üretiyor. Eski yıllarda parcar üretici sayısının 400 bin üzerinde olduğu bilinmektedir.

Şeker fabrikalarının yaklaşık 2 milyon ton şeker ürettiği, mısırdan mısır şurubu üreten 6 tesisin  yaklaşık, 550 bin ton NBŞ ürettiği ifade edilmektedir.

Şeker Fabrikası sendika  Başkanı  tarafından özelleştirme karsıtı açıklamalar yapılmakta, ancak, Başkanın ifadesine göre, Afyon ve Uşak fabbrikaları ile rekabetin zor olduğu, Alpullu Fabrikası maliyetlerinin yüksek olduğu ifade edilmektedir.

 

 

 

Yapılan Yorumlar
BACAKLARINIZI GÜÇLÜ TUTUN