dakika dakika tekirdağ çorlu haberleri

gazete tekirdağ
ANA SAYFA   |  HAKKIMIZDA   |  GÜNDEM   |   POLİTİKA    |   EKONOMİ    |   SPOR   |     İLETİŞİM  

AYÇİÇEĞİ ALIM FİYATI 

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, 2019-2020 üretim sezonu ayçiçeği alım fiyatını ton başına 2 bin 500 lira olarak belirlendiğini bildirdi.

Üreticilerin açıklanan fiyata ilave olarak, Bakanlıkça verilen ton başına 400 lira fark ödemesi ve 92 lira mazot-gübre desteğiyle birlikte toplam 492 lira daha kazanacaklarına dikkati çeken Pakdemirli, "Açıkladığımız bu fiyatın ayçiçeği üreticilerimiz, sanayicimiz ve sektörün tüm birimleri için hayırlı, uğurlu olmasını diliyor ve bol verimli, bereketli hasat temenni ediyorum." değerlendirmesinde bulundu.

CHP Tekirdağ Milletvekili Dr. İlhami Özcan AYGUN, Tarım ve Orman Bakanlığı’nın açıkladığı yüzde 40 yağ oranlı yağlık ayçiçeğine 2019-2020 üretim sezonu için verilen ton başına 2 bin 500 TL ücrete tepki gösterdi.

Ticaret Bakanlığı tarafından bu fiyatı destekleyen gümrük vergisi oranlarının yayımlanmaması nedeniyle 2 bin 500 lira ücretin bile piyasalara yansımadığını anlatan Aygun, “Çünkü Türkiye’ye ihracat yapmak isteyen uluslararası firmalar 350 dolardan yani ton başı 2 bin 200-2 bin 300 liradan ayçiçeği vermek istiyorlar. Bunun önüne geçmek ithalde uygulanan gözetim fiyatının ivedilikle 450 dolardan asgari 800 dolara yükseltilmesi gerekmektedir. Böylece Mart – Nisan sonuna kadar iç üretimin bitirilerek, ayçiçeği ithalatının önüne geçilerek, yerli ürün alan Birlikler ve sanayici desteklenir, çiftçi korunur” dedi.

Çiftçiye kanunen hakkı olan tarımsal üretim destek primlerinin de Ocak ayından bu yana açıklanmadığına işaret eden Aygun, “Ayçiçeği üretim desteği geçen yıl kilogram başına 40 kuruştu. Bu yıl en azından 80 kuruş olması gerekir. Çiftçinin üretime devam etmesi için destek miktarı kilogram başına 80 kuruşa çıkarılmalı ve Resmi Gazete’de yayımlanmalıdır. Ayçiçeğin yanı sıra buğday, arpa, yulaf, soya, pamuk tarımsal üretim destek primlerini de bir önce açıklayın” çağrısı yaptı.

BEŞ YILLIK PLANDA YOK

Beş yıllık planda, tarım ürünlerinde ithalatın azaltılması veya önlenmesi için tarım ürünleri üretiminde artış sağlanması hedefi bulunmuyor.

Keza,  5 yıllık planda, kırmız et konusunda da bir politika belirlenmediği görülmektedir.

ZAMLARA DEVAM

Tarım ürünlerinde maliyet artışına nede olan önemli ve zorunlu girdilerde ise zamlar devam ediyor.

Motorinin litre fiyatına 17 kuruş, benzinin litre fiyatına ise 6 kuruş zam geldi.




Yapılan Yorumlar
BACAKLARINIZI GÜÇLÜ TUTUN