Buğday hasat dönemine girildiği bu günlerde, üreticiler büyük üzüntü yaşıyor ve borçlarının bir yıl ertelenmesi talebinde bulunuyor. Buğday üreticileri dengesiz yağışlardan dolayı bu yıl buğdayda yarı yarıya verim kaybı yaşadıklarını belirterek, "Geçen yıl biçtiğimiz buğdayın bu sene yarısını biçmekteyiz. Yarıdan bile aşağı biçtiğimiz yerler var. Geçen sene dekarı 600 kilo biçerken bu yıl, 250-300 kilo arasında biçiyoruz. Maliyet hesabı yapıldığında kurtarmıyor. Bu yıl kötü bir yıl yaşıyoruz. Yağışların zamansız yağmasıyla, gübrelemeyi zamanında yapamadık. Dengesiz yağışlar buğdayda verimi düşürdü" şeklinde görüş bildirmektedir.
Bölgenin zamanında yağış almaması nedeniyle toprakta büyük çatlaklar oluştuğunu belirterek, "Zamanında yağışın düşmemesinden dolayı bu sene verimler çok düşük. Fiyatlarda çok düşük. Masraflarımızı çıkaramayacağız. Normalde 1 metre olması gerekirken 50 santimde kaldı. Bu yıl devletten daha güzel fiyat bekliyoruz. Yoksa masrafları çıkaramayız. Bu yıl buğdaydan çok büyük zarar ettik. Kuraklığın en güzel göstergesi toprağın yarıklar şeklinde çatlaması. Yağış almayan toprak büyük yarıklar şeklinde çatlamaya başladı. Bu çatlaklara kolumuzu rahatlıkla sokabiliyoruz. Bu kuraklığın acı gerçeğini söylemiş, sorunlarına çözüm bulunmasını istemişlerdir.
Edirne Ziraat Odası Başkanı Cengiz Yorulmaz, kara kök hastalığı ilacını buğdaylarına atmayan çiftçilerin, hasat döneminde yüzde 50 verim düşüklüğü alacağını belirterek “Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın kara kök hastalığı geçici ruhsatını vermesi ya da Türkiye’ye ilacı getirmesi gerekiyor” dedi. Yorulmaz, bakanlığın bir an önce çözüm bulmadığı takdirde ileriki yıllarda da sorunların daha da büyüyeceğine ifade ederek “Kara kök hastalığı Tekirdağ bölgesinde hat safhada olduğunu, yağışların, kara kök hastalığını en çok tetikleyen etken olduğunu yerle bir olan buğdayların köklerinin çürüdüğünü söylemiştir.