dakika dakika tekirdağ çorlu haberleri

gazete tekirdağ
ANA SAYFA   |  HAKKIMIZDA   |  GÜNDEM   |   POLİTİKA    |   EKONOMİ    |   SPOR   |     İLETİŞİM  

ESNAF ZOR DURUMDA 

TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken, Esnaf ve Sanatkarlar Sicil Gazetesi’nde yayımlanan duyurulara göre, 2019’da 238 bin 416 işyeri açıldığının bilgisini paylaşarak, bir evvelki yıla göre iş yeri açılışlarının yüzde 3.9 arttığını anlattı. Palandöken, iş yeri kapanışlarının 019’da 2018’e göre  yüzde 8.2 artığını belirterek, “En fazla iş yeri açılan ve kapanan illerin başında İstanbul geliyor. 2019 süresince iş yeri açılışının en fazla olduğu iller 27 bin 761 ile İstanbul, 15 bin 253 ile İzmir, 13 bin 643 ile Ankara, 12 bin 130 ile Antalya ve 9 bin 634 ile Bursa oldu. İş yeri açılışının en az olduğu il ise 126 ile Ardahan olarak meydana geldi. İş yeri kapanışının en fazla olduğu iller, 9 bin 414 ile İstanbul, 7 bin 187 ile İzmir, 5 bin 851 ile Antalya ve 4 bin 897 ile Mersin oldu. İş yeri kapanışının en az olduğu il ise 95 ile Kilis oldu” ifadelerini kullandı.

Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) verilerine göre 2019 senesinde 114 bin 977 esnaf kepenk indirdi. KOBİ’lerde batık kredi miktarı da bir senede yüze 50 arttı. Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) verilerine göre, Türkiye’de yalnızca 2019’da 114 bin 977 esnaf iflas bayrağını çekerken bu son 9 sene en yüksek rakamı oldu. Türkiye’deki toplam esnaf sayısı ise takriben 1.8 milyon 791 bin 201’e geriledi. TESK verilerine göre Türkiye’de en fazla esnaf iflası 2005 senesinde yaşandı. O dönemde 282 bini aşkın esnaf iflas bayrağını çekerken ikinci en büyük esnaf batışı 143 bin ile 2011 senesinde kayıtlara geçti. 2019’da üçüncü en fazla esnafın kepenk indirdiği sene olarak kayıtlara geçti.
Ülke olarak rakamlar bazında belki büyüyen bir ekonomimiz var ama özellikle küçük esnaflarımız çok zor durumda.Bankalar nezninde sicil olarak olumsuz biz durum söz konusu olduğunda bu insanlar ya elindeki malı mülkü satmayayla çözüm oluşturmaya çalışıyor yada elden borç alabileceği dostları varsa onlara el açıyor.Yoksa zaten geçmiş olsun o işletme yakın tarihte kepenkleri tamamen kapatacak demektir.Devletimizin bu konuda oluşturduğu KOSGEB ile kısmen bazı konularda bazı desteklerde bulunuyor ama yine bankaların insiyitafinde oluyorsunuz.

Vergi yapılandırmaları,borç ertelemeleri bunlarda suni çözümler oluyor maalesef çünki sermaye erimiş gitmiş,iş olanakları az siftahsız dükkan kapatan esnaflar mevcut maalesef.Hemen hemen her alan ve sektörde büyük sermayeli firmalar küçük esnafın iş olanaklarını elinden ya almış yada kısıtlamış durumda. Ama ne yazıkki giderler bir türlü kısılamıyor.

Esnaf faizler aşağı inmesine rağmen kredi çekemiyor. Çünkü esnafın çoğu kırmızı çizik yemiş ve sicil affı bekliyor.  Mal alışlarında da hemen herkes nakite döndü. Nakit olması için para lazım, para olması için de banka lazım. Bankalar da kırmızı kalemli olan esnafa para vermiyor. Acil bir şekilde sicil affı gerekiyor.

Bir Bakkal "Çalışan ve emekli kesime de zam yapılması lazım. Çünkü alınan ücretlerde çok komik kaldı. Enflasyona yenik düştü. Bizden alışveriş yapanlar genellikle orta ve dar gelirli kesimler. Onların da gelirleri düştüğü için ancak zorunlu alışverişlerini yapabiliyorlar. Kimse bunun haricinde bir şey almıyor. Bu durum piyasalara olumsuz yansıyor"

Bir küçük esnaf, "Marketler ile ilgili de problemlerimiz var. Perakende yasası en çok küçük esnafı vurdu. Marketler önüne gelen her şeyi satıyorlar, mevsime göre rekabet yapıyorlar. Mağaza sayıları da her geçen gün artıyor ve küçük esnaf zor durumda kalıyor. Marketlere karşı savaşmamız imkansız. Marketlerin satacakları mallara bir kategori getirilmesi lazım. Küçük esnaf zor durumda kalmakta. Devletimizin bu konuya da el atmasını bekliyoruz" Dedi

Yapılan Yorumlar
BACAKLARINIZI GÜÇLÜ TUTUN