dakika dakika tekirdağ çorlu haberleri

gazete tekirdağ
ANA SAYFA   |  HAKKIMIZDA   |  GÜNDEM   |   POLİTİKA    |   EKONOMİ    |   SPOR   |     İLETİŞİM  

 Faik Öztrak: En kırılgan 3 ekonomiden biriyiz. 


Fitch’in uyarısını değerlendiren CHP’li Faik Öztrak, “Daha önce dünyada 8 kırılgan ekonomi arasındaydık. Şuan dünyanın en kırılgan üç ekonomisinden biriyiz” dedi.

Kredi derecelendirme kuruluşu Fitch, piyasaları uyararak, döviz kuru riskinden en fazla Türkiye Şirketlerinin etkileneceğini söyledi. CHP Genel Başkan Yardımcısı Faik Öztrak, “Türk şirketleri dolarla borçlanma karşılığında kendilerini garantiye alamadı. Bu bölgede şirketleri, en yüksek dolarla borçlanmış ülkenin Türkiye olması önemlidir. Ancak bu noktaya gelinmesindeki asıl sebep 2009 yılında çıkartılan ve altında Babacan, Şimşek, Davutoğlu ve Erdoğan’ın imzası bulunan kararnamedir” dedi. Bu kararname çıktıktan sonra 2008 yılında Türk şirketlerinin 70 milyar dolar olan döviz pozisyonu açığının geçen yılın sonunda 180 milyar dolara çıktığını belirten Faik Öztrak bunun sebeplerini ve kurulacak bir hükümetin ekonomik alanda acilen alması gereken tedbirleri Taraf’a anlattı:

EKONOMİ KIRILGAN

“Fitch yaptığı açıklama ile Türkiye şirketlerinin, Avrupa, Ortadoğu, Afrika bölgesindeki ülkeler arasında (yükselen piyasa ekonomileri arasında) en yüksek dolarla borçlanmış şirketler olduğunu söylüyor. Dolarla borçlanma karşılığında da kendilerini garantiye alamamışlar. Yani döviz cinsinden gelirleri de çok düşük. Dolar yukarı doğru giderken bu şirketlerin hepsi borçları ödemek için giderek borçlanacaklar. Daha önce dünyada 8 kırılgan ekonomi arasındaydık. Sonra dünyanın en kırılgan 5 ekonomisi içinde kaldık. Şu anda da dünyanın en kırılgan üç ekonomisinden biriyiz. Herkes bu kırılgan ekonomi kategorisinden çıkıp gidiyor bir tek Brezilya ve Güney Afrika ile birlikte Türkiye kaldı.Onun dışındakiler kendilerini kurtardılar.

2009 KARARNAMESİ

Şimdi niye buraya geldik. 2009 yılında Türkiye bir kararname çıkarttı. 2009 yılında ekonominin yavaşlaması nedeniyle Türk şirketlerinin yeterli bir garanti yaratmadan döviz gelirlerine bakılmaksızın dövizle borçlanmasına imkan veren bir kararname bu. Kararname sonrasında 2014’de Türkiye şirketlerinin döviz pozisyonu açığı 180 milyar dolara çıktı. Dolayısıyla şirketler TL kazanıyorlar ama Türk Lirası dolar karısında değer kaybettikçe dolar cinsinden borcu ödemekte zorlanıyorlar, daha fazla Türk Lirası bulmaları gerekiyor. Bu işin böyle olması Türkiye’nin gerçekten dünyada özellikle bu bölgede en kırılgan ekonomilerden biri olmasına neden oluyor.

FATURA HERKESE KESİLECEK

Bunun nedeni de bugün ortaya çıkan siyasi yapıdan çok geçmişte ekonomi yönetiminde yapılan hataların neticesidir. Aynı zamanda Türkiye’nin uluslar arası döviz rezervleri de kısa vadeli borçları karşısında ve ithalat karısında son derece düşük. O nedenle de Türkiye’de bugün içeride ne olursa hangi sıkıntı çıkarsa çıksın bunun hem şirketlere, hem çalışanlara, hem normal vatandaşa çok ciddi (işsizlik cinsinden) faturası olabilecek.”

‘YENİ HÜKÜMET ACİLEN TEDBİRLER ALMALI’

Faik Öztrak, kurulacak bir hükümetin acil olarak ekonomik alanda yapması gerekenleri ise şöyle sıraladı: “Her şeyden önce, Yatırımcıya yatırımını koruyacağınız konusunda güven vermeniz lazım. Son dönemde hukuk devletinde ortaya çıkan yıpranma ve şirketler kesimine, bankalara kuralsız müdahaleler yatırımcıların yatırımlarının güvence altında olduğu konusunda ciddi endişeler yaratmıştır. Bugün Türkiye’de yatırımların seviyesi 2011 yılının altındadır. Bu yatırım yapılmadığını gösteriyor. Yatırım olmadığı için Türkiye’nin büyüme hızı yüzde 3’ler civarındadır. Bu işsizlik demektir, vatandaşın borç yükünün artması demektir. Bir de bunun üstüne dövizdeki oynamanın Türk şirketlerinin borçluluk durumunda meydana getirdiği tahribatı eklediğiniz zaman bütün bunları ortadan kaldıracak bir takım adımların atılması gerekiyor. İlk yapacağınız şey bir kere güveni sağlayacak biçimde hukuk devletini güçlendirecek reformları mutlaka uygulamanız lazım.

İHALE YASASI DEĞİŞMELİ

Beklentileri tamamen değiştirebilmek için bugüne kadar tahrip edilmiş olan kamu ihale yasasını hemen ulusulararası standartlarda (AB standartlarına uygun) bir yapıya kavuşturmanız lazım. Ekonomide saydamlığı artırmanız lazım. Bütçelerin ve daha önce ki yıllarda yapılan harcamaların denetlenmesi için hemen bir kesin hesap komisyonu kurulması gerekir. Bunun başkanının da Anamuhalefet partisinden olmalı. Siyasi ahlak yasası da buna eklenmeli. Yine güveni artırmak için bu hükümetin direndiği, çıkarmadığı Mali kural yasası çıkartılabilir. Kişisel özgürlükleri yok eden iç güvenlik yasasındaki bazı hükümlerin kaldırılması gibi konularda rahatlatır.

MERKEZ’DEN SİYASET GÖLGESİ KALKMALI

Merkez Bankası üzerindeki siyaset gölgesinin kaldırılacağının söylenmesi de rahatlatır. Onun yanında emeklilerin maaşlarının artırılması, asgari ücretin 1500 TL’ye çıkartılarak vergi alınmaması, mazot üzerindeki vergilerin düşürülmesi gibi önlemler de ekonomide iç talepte belli bir canlanma belli bir rahatlama sağlar.”

GÜLER YILMAZ (Taraf)

Yapılan Yorumlar
BACAKLARINIZI GÜÇLÜ TUTUN