dakika dakika tekirdağ çorlu haberleri

gazete tekirdağ
ANA SAYFA   |  HAKKIMIZDA   |  GÜNDEM   |   POLİTİKA    |   EKONOMİ    |   SPOR   |     İLETİŞİM  

 

Tekirdağ en kirli havalı şehirler arasında gösterildi. 

 
NASA’nın yayınladığı dünya hava kirliliği haritasına göre, Türkiye’de Tekirdağ en kirli havaya sahip il oldu

Amerikan Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi NASA’nın Goddard Uzay Uçuş Merkezi, dünya genelinde 195 ülkenin yer aldığı hava kirliliği haritasını yayınladı. Son 10 yılın verileri alınarak hazırlanan haritada, gelişmekte olan endüstrileriyle Çin, Hindistan ve Orta Doğu ülkeleri hava kirliliğinin en yoğun olduğu bölgeler arasında yer aldı. Çalışma, özellikle ABD ve Avrupa’da hava kirliliğinin 2004’le karşılaştırıldığında büyük azalma kaydettiğini gösterdi. Avrupa’da hava kirliliği en yoğun yer Türkiye olurken, hava kirliliğine en sık Marmara, Ege ve İç Anadolu’nun kuzey, batı kesimlerinde rastlanıyor.  Haritada hava kirliliği yeşilden bordo renge doğru artış gösterirken, Türkiye ortalama sayılacak bir bölümde yer aldı. Türkiye’de hava kirliliğinin en yoğun yaşandığı yer Tekirdağ ili olurken, koyu bordoyla renklendirilen bu bölge ‘sağlık açısından en riskli’ kısımda yer aldı. Sağlığa yönelik risk oluşturan ikinci il ise Erzincan oldu. Haritada en temiz yer ise Karadeniz bölgesinde yer alan Artvin ili oldu.

 

Çorlu Mühendislik Fakültesi'nden Hava Kirliliği Projesi

Namık Kemal Üniversitesi Çorlu Mühendislik Fakültesi Dekanı ve Çevre Bölüm Başkanı Prof. Dr. Lokman Hakan Tecer ve proje ekibi Ergene havzası için TUBİTAK destekli hava kirliliğinin tespit edilmesi projesi başlattı.

Bir İstasyon Çorlu’ya Bir İstasyon Çerkezköy’e

Prof. Dr. Tecer; “İki tane aktif örnekleme istasyonu dediğimiz istasyon kurduk. Bir tanesi Çorlu’da, 365 gün 24 saat boyunca partikül madde topluyor. Bir tanesi Çorlu’da bir tanesi ise Çerkezköy’de var. Bu cihazlarla biz, kirliliğin kaynağını belirlemeye çalışacağız. Topladığımız partikül maddelerin içerisinde ağır metal analizleri yaparak hem toksik etkisi olan ağır metallerin konsantrasyonları belirleyeceğiz. Hem de şu bize şöyle faydalı bir bilgi verecek, buradaki hava kirliliğinin kaynakları nedir onları belirlemeye çalışacağız. Çeşitli istatiksel yöntemlerle bunları belirlemeye çalışacağız. Kaynak katkı oranları ortaya konulacak, dolayısıyla Çorlu’da Çerkezköy’deki aktif istasyonlarımızda biz hava kirliliğinin kaynaklarını belirleyeceğiz. Uzak taşınım mı, kentsel mi, trafik mi, sanayiden kaynaklı mı ve bunların katkı oranları nedir? Bunları belirlemiş olacağız” diye konuştu.

 

“Hava Kirliliği Haritaları Çıkaracağız”

Projenin başka bir boyutunu da açıklayan Tecer; “Pasif örnekleme dediğimiz yöntemle bütün bölgeyi kapsayan hava kirliliği haritaları çıkaracağız. Bunun içinde pasif örnekleme tüplerimiz ile bütün bölgede Edirne, Kırklareli, Tekirdağ, Çorlu, Çerkezköy bölgesinde yaklaşık 200 tane örnekleme tüpü yerleştireceğiz. Bu yerleştireceğiz bölgeler kentsel alanlar olacak, trafiğin yoğun olduğu bölgeler olacak, yerleşimin yoğun olduğu bölgeler olacak ve birde kırsal kesim olacak. Kırsal kesimde kirliliğin az olduğu referans olarak değerlendireceğiz noktalar olacak. Birde uzak taşınım varsa, biliyorsunuz hava kirliliği sınır ötesi bir kirliliktir. Bölgede yaşadığımız kirliliğin hepsi ve tamamı bölgeden kaynaklanmıyor olabilir. Uzak taşınımla, güneyden kuzeyden, Avrupa’dan buralara taşınım olabilir. Bunların izini de bu pasif örnekleme ile yöntemiyle belirlemeye çalışacağız. Aktif örnekleme yöntemiyle de bunu bir miktar ortaya koymuş olacağız. İki tane aktif örnekleme istasyonumuz var, Çorlu ve Çerkezköy’de, 200’e yakın da pasif örnekleme noktamız var. Bölgemizdeki illeri, ilçeleri, köylerini ve kırsallarını kapsıyor” şeklinde konuştu.  

Hava Kirliliği ile Alakalı Yaşanan Sağlık Sorunları Ortaya Çıkacak

Projeyi aşama aşama anlatan ve sonraki boyutunu açıklayan Namık Kemal Üniversitesi Çorlu Mühendislik Fakültesi Dekanı ve Çevre Bölüm Başkanı Prof. Dr. Lokman Hakan Tecer; “Örnekleme yaptığımız il ve ilçelerdeki hastane kayıtlarını alacağız. Çalışmanın önemli bir boyutu bu, günlük hastaneye müracaat eden insanların sayılarını alacağız. Kirletici konsantrasyonlarıyla hastane kayıtları arasında bir ilişki aramaya çalışacağız. Özel yöntemlerle bu çalışmayı gerçekleştireceğiz. Neticede bu bölgede şu kirlilik var, şu bölgeler şu dönemlerde çok daha riskli bir hava kirliliği sorunu yaşıyor. Bu hava kirliliği nedeniyle bölgede şu kadar fazladan astım hastası, şu kadar fazladan bir koha hastası oluşabiliyor diyebileceğiz. 3 İl ve ilçe merkezlerinde hava kirliliği ile alakalı sağlık sorunları yaşıyoruz bunu ayrıntılı olarak ortaya koymuş olacağız” dedi.

Yaklaşık 600 Bin TL’lik Proje

İnsan sağlığının çok önemli olduğunu belirten Tecer; “Her bir hastalığın sağlık kaybından ziyade ekonomik boyutu var. Buradan çıkan sonuçlarla da ekonomik kaybı, hava kirliliğinin bir kent yaşamına, kent bütçesine ilave getirdiği yükleri de ortaya koymuş olacağız. Hastalığa vermiş olduğumuz parayı ekonomiye kazandırmış ve halkın sağlığına harcamış olacağız. Bütün bunlar Avrupa ve Dünya’da yapılıyor, bizim ülkemizde bu çalışmalar ne yazık ki sınırlı, bunların ortaya konulması gerekiyor. Hedefimiz kamuoyunu bilinçlendirmek, halka bilgi vermek ve en önemlisi de yöneticilere bir tablo sunmak. TUBİTAK çok büyük bir destek verdi. Yaklaşık 600 bin TL’lik bir proje, çok pahalı bir ekipmana sahibiz. Bununla bu bölgedeki hava kirliliği ve sağlık risklerini ortaya koymaya çalışacağız” diye konuştu.

“Verileri Kamuoyuyla Paylaşacağız”

Prof. Dr. Tecer; “Proje 3 yıl ancak 3 yılın sonunu beklemeyeceğiz. Bir yılın sonunda veriler oluşmaya başlayacak. Pasif örneklemelerde 6 ay sonunda oluşmaya başlayacak. 8 aydan sonra verileri kamuoyuyla paylaşmaya başlayacağız. İlk veriler olacak, sağlık risk analizleri bütün verileri aldıktan sonra çıkacak. Hava kirliliği ve hava kirliliğinin haritalanmasına yönelik verileri 8. Ayın sonundan itibaren almaya başlayacağız. Bunları da kamuoyuyla paylaşacağız” şeklinde konuştu.

Öğrenciler Yaz Tatillerini Bilime Adadı

Yaz tatili yapmak yerine projede görev alan Çevre Mühendisliği öğrencileri ve bursiyerler Merve Fıçıcı, Merve Elibol ve Dilek Ünsal, projeyi başından sonuna kadar takip ederek görev alıyorlar. Proje içerisinde olmaktan mutlu olduklarını belirten öğrenciler, aşırı sıcaklarda dahi bölgede çalışma yaptıklarını belirttiler. Prof. Dr. Tecer ile birlikte projede görev yapmaktan dolayı mutlu olduklarını ifade eden Merve Fıçıcı, Merve Elibol ve Dilek Ünsal isimli öğrenciler, yaz tatillerini bilime adadıklarını söylediler.

Yapılan Yorumlar
BACAKLARINIZI GÜÇLÜ TUTUN