Yaz tatilinin ardından 17 milyonun üzerinde öğrenci ve yaklaşık 1 milyon öğretmen, yeni eğitim-öğretim yılına dün çalan ilk ders ziliyle başladı. Eğitim-öğretim maratonu, 8 Haziran 2018 Cuma sona erecek.
2017-2018 eğitim öğretim yılında, resmi ve özel okullarda yaklaşık 17 milyonu aşkın öğrenci ve 1 milyona yakın öğretmen ders başı yaptı.
Başlayan yeni eğitim ve öğretim yılı birinci kanaat dönemi 19 Ocak 2018'de sona erecek. Yarıyıl tatili, 22 Ocak-2 Şubat tarihlerinde yapılacak.
İkinci kanaat dönemi ise 5 Şubat 2018 Pazartesi günü başlayacak ve 8 Haziran 2018'de tamamlanacak.
İKİ YENİ UYGULAMA
Bu yıl öğrencileri yenilikler de bekliyor. Birinci, beşinci ve dokuzuncu sınıflar yenilenen müfredatla eğitim yapacaklar.
Evrim teorisinin biyolojiden çıkarılması, Atatürk'le ilgili başlıklarda yapılan değişiklikler yeni müfredatın en çok tartışılan konuları oldu.Yenilenen din dersi programı ise hazırlıklar tamamlanmadığı için bu yıl okutulmayacak. Zorunlu okul öncesi eğitim pilot okullarda bu yıl uygulanmaya başlanacak.
Yine 81 ilde belirlenen 620 okulda bu yıl 5. sınıf yabancı dil hazırlık sınıf olacak. Her iki uygulama da hazırlıklar bitirildiğinde tüm okullarda geçerli olacak.
Bakanlık kararıyla özel öğretim kursları artık sadece tek bir dersten eğitim verebilecek.
Etüt merkezleri de kapatıldı. Ancak belediyeler sosyal etkinlik merkezi açabilecek.
Milli Eğitim Bakanlığı, öğrencilerin gün doğmadan yola çıkmalarının önlenmesi için valiliklere genelge gönderdi. Her ilde eğitimin sabah kaçta başlayacağına valilik karar verecek.
Yeni eğitim yılı başlamadan önce en çok tartışılan konulardan biri de öğrenci servislerinin güvenliği oldu.
Alınması gereken yeni önlemleri belirlemek, gerekli yasal değişiklikleri yapabilmek için Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme, İçişleri ve Milli Eğitim bakanlıkları ortak çalışma yapıyor.
DESTEKLEME VE YETİŞTİRME KURSLARI
Milli Eğitim Bakanlığınca öğrenci ve mezunlar için ücretsiz açılacak destekleme ve yetiştirme kurslarının birinci dönem öğrenci başvuruları, 18-24 Eylül 2017'de, ikinci dönem başvuruları 7-18 Şubat 2018'de, üçüncü dönem başvuruları ise 18-24 Haziran 2018'de alınacak.
Birinci dönem kursları, 2 Ekim 2017'de, ikinci dönem kursları 3 Mart2018'de, yaz kursları da 2 Temmuz 2018'de başlayacak.Bu yıl 1, 5 ve 9. sınıflara başlayacak öğrenciler, güncellenen müfredatla eğitim alacak.
AÇIK UÇLU SORULARLA TANIŞACAKLAR
Milli Eğitim Bakanlığınca açıklanan 2018 yılı sınav uygulama takvimine göre, Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş Sistemi (TEOG) kapsamında düzenlenecek 1. dönem merkezi ortak sınavlar, 29-30 Kasım 2017'de gerçekleştirilecek.
MEB tarafından yeni eğitim öğretim dönemi itibarıyla bu yıl gerçekleştirilecek birinci ve ikinci dönem ortak sınavlarda öğrencilerin kendilerini rahatça ifade edebilecekleri ortamlar oluşturma politikası hedefiyle "açık uçlu soru" dönemi başlatılacak. Bu kapsamda önemli adımlardan biri görülen ortak sınavlarda açık uçlu soru uygulaması gelecek eğitim öğretim yılında hayata geçecek.
TEOG'da öğrenciler, bazı derslerden 2'şer olmak üzere en fazla 6 ila 8 arasında açık uçlu soru cevaplayacak.