İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, Sakarya’nın Kocaali İlçesi’ndeki Melen Barajı ve Hidroelektrik Santrali’nde incelemelerde bulundu. İnşaatında teknik nedenlerden dolayı gecikme yaşanan barajla ilgili, “Melen Barajı, DSİ ve İBB arasında bir yapılan anlaşma ile İstanbulluların yıllardır takip ettiği, neredeyse 30 yıllık bir proje. Anlaşma gereği de uzun vadeli, İstanbul tarafından DSİ’ye parası ödenen bir yatırım olarak tarif edelim” ifadelerini kullandı.
DSİ YETKİLİLERİNDEN BİLGİ ALDI
DSİ yetkilileri ile sahayı gezdiklerini belirten İmamoğlu, “Önümüzde bizi nasıl günlerin beklediği konusunda bölge müdürümüzden bilgi alıyoruz. Çünkü burası 700 milyon metreküpe yakın su tutacak olan, İstanbul’daki şu an mevcut su hacminin yüzde 70’e yakın bir kapasitesine sahip bir baraj. Tabi burada aynı zamanda elektrik üretimi de söz konusu. Enerji A.Ş.’nin bir projesi. Tabi uzamış olması, bitmemesi, devreye girmemesi tarif edilenden, düşünülenden gecikmiş durumda. Neticede bu bir İstanbul projesi. Anlaşma gereği de uzun vadeli, İstanbul tarafından DSİ’ye parası ödenen bir yatırım olarak tarif edelim. Anlaşma o şekilde” diye konuştu.
OTUZ YILLIK PROJE
İmamoğlu, "1990’da ilk sürecin başladığı konusunda bilgim var. O günden bugüne tümüyle İstanbul’un bu sıkıntısını çözecek bir proje. Bir an önce bu sürecin bitmesini temenni ediyoruz. Bize raporlar ulaştıktan sonra İlgili bakanlıkla da bir araya gelip, süreci hızlandıracağız" Dedi.
KONUYU MECLİSE TAŞIDI
Barajın yüksekliğinin yaklaşık 110 metre olduğunu belirten Başkan İmamoğlu, barajın yan duvarlarında her 15-20 metrede bir de çatlaklar olduğunu söyledi. Bunun sebebinin yapılış esnasında yanlış bir statik tercihi olduğunu dile getiren İmamoğlu, beton yerine yığma taş şeklinde bir gövde inşa edildiğini söyledi. DSİ yetkilileriyle bu durumun düzeltilmesi için görüştüklerini ve yaklaşık 650-700 milyon liralık ek bir kaynağa ihtiyaç olduğunu kaydeden İmamoğlu; "İSKİ Genel Müdürümüzü Devlet Su İşleri ve Bakanlıkla ilişkilendirerek projenin düzeltilmesi için 2020'de kaynak ayrılmasını talep ettik. Ancak yapım için bütçe tahsis edilmedi. Yapılan barajın parasını İSKİ yani İstanbullular ödüyor" dedi.
GÖVDEDE TAHRİBAT BÜYÜK: İBB Meclisi'nde konuşan İmamoğlu baraj projesiyle ilgili yaptığı açıklamada şunları da söylemişti: "Geçtiğimiz aylarda Melen Barajı'nı ziyaret etmeme rağmen konuyla ilgili kamuoyuna açıklama yapmadım. Melen Barajı ile ilgili ilk konuşan 'İstanbul'un 3 aylık suyu kaldı. Ne yapacaksın?' diyen Sayın Cumhurbaşkanıdır. Saat verilerek 7 Aralık 2016'da hizmete girecek denilen Melen Barajı 3 yıldır neden açılamıyor? Hani 2040'a hatta 2071'e kadar su sorunu yoktu?" İBB Sözcüsü Murat Ongun da Ekrem İmamoğlu'nun İBB Meclisi'nde gündeme getirdiği çatlaklarla ilgili fotoğraflar paylaştı. Fotoğraflarda gövde duvarında boydan boya oluşan çatlakların bir insan elinin girebileceği kadar geniş olduğu görülüyor. Fotoğraflarda ayrıca çatlakların sık aralılarla olması projedeki tahribarın büyüklüğünü de ortaya koydu.
BAKAN: UFAK BİR PROBLEM:
İBB Başkanı İmamoğlu'nun Melen Projesi'ndeki hata ve aksaklıkları gündeme getirmesine Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli TBMM Genel Kurulu'ndaki bütçe görüşmelerinde cevap verdi. Pakdemirli "Melen'de (baraj) ufak bir teknik problem olduğu doğrudur. Bunun da gereğini yapacağız. Cumhurbaşkanlığı Strateji Ofisi bunu imzaladı. Hiç iş yapmazsan hata da yapmazsın, binlerce baraj yaparsan bir tanesinde de ufak bir problem olabilir" dedi. Öte yandan barajdaki insan elinin gireceği çatlaklara Pakdemirli'nin 'ufak bir teknik problem var' demekle yetindi.