dakika dakika tekirdağ çorlu haberleri

gazete tekirdağ
ANA SAYFA   |  HAKKIMIZDA   |  GÜNDEM   |   POLİTİKA    |   EKONOMİ    |   SPOR   |     İLETİŞİM  

En önemli sorunumuz:İŞSİZLİK

Şahabettin KÜÇÜKYAZICI

TÜİK verileri, Türkiye’de işsizliğin artmaya devam ettiğini ve ülkenin en temel sorunun işsizlik olduğunu bir kez daha ortaya koydu.

İstihdamı teşvik programlarına ve bu programlar kapsamında sağlanan mali desteklere rağmen işsizlik oranının artıyor olması, sorunun kısa sürede çözümünün zor olduğunun göstergesi olarak kabul edilmektedir.

Verilerin detayında Ülkemiz adına endişelenecek sonuçlar bulunmaktadır. İşsizliğin   genele yayılmış olması yanında, özellikle genç nüfus açısından tehlikeli boyutlarda olduğu görülmektedir.

TÜİK’e göre genç işsizlerin oranı yaklaşık yüzde yirmilere ulaşma eğilimindedir. Bir başka gösterge “BOŞTA GEZEN”  genç nüfus oranıdır. Yani, bu gençler ne eğitim kurumlarındadır, ne de bir işte çalışmaktadır”. Bu şekilde işsizlik oranı ise yüzde 50’nin üzerindedir.

Yani, ülkede gençlerin yarısından fazlası ne çalışıyor ne de eğitime devam ediyor; umutsuzca boşta geziyor.

Resmi işsiz sayısının 4,6 milyon  olarak açıklandığı, buna  2 milyon 354 bin “iş aramayıp, çalışmaya hazır olanları” da eklediğimizde Türkiye’deki işsiz sayısı, yaklaşık 7 milyon olarak hesaplanmaktadır.

Mevsim etkilerinden arındırılmış verilere göre ise işsizlik oranı %14,3 ile tarihi seviyelerine ulaşmıştır.

Belirsizliğin arttığı bir dönemde ekonomik karar almak da güçleşeceği için önümüzdeki dönemde istihdamın artmasına imkân verecek üretim artışının olması ve bunu destekleyecek yatırımların yapılması da zor görünüyor. Bunun üzerine uluslararası ilişkilerde yaşanan gelişmeleri koyduğumuz zaman, ekonomik olarak işlerin düzelme göstereceğini söylemek mümkün görülmemektedir.

Bu konuda, CHP grubu tarafından da bir rapor hazırlanmış bulunmaktadır.

Raporda özetle; “2004 yılında 97 bin 545 olan üniversite mezunu işsiz sayısının 2019 yılında 1 milyon 340 bine yükseldiği, Türkiye’de ne çalışan ne de okuyan 6 milyon gencin kayıp nesil olarak yetiştiği vurgulanmakta, şu değerlendirmelerde bulunulmaktadır:
* Her 100 üniversite mezunundan 26’sı işsiz. Bu oran nüfus artışı, üniversite mezunu artışı ve iş alanlarının daralmasıyla birlikte katlanarak yükseliyor.
* İŞKUR verilerine göre, 2004 yılında 97 bin 545 olan üniversite mezunu işsiz sayısı 2019 yılında 1 milyon 340 bine ulaştı. Üniversite mezunu işsiz sayısı son 15 yılda 10 katın üzerinde bir artış gösterdi. Aynı dönemde lise mezunu işsizlerin oranı yüzde 47’den yüzde 25’e düştü. Bu veriler, üniversite eğitiminin ‘işsizliği ertelediği’ gerçeğini ortaya koydu.
* 2002’de 7.5 milyon kişi tarım kesiminde faaliyet gösterirken 2018’de 4.9 milyona düştü. Her yıl ortalama 150 bin kişi tarımdan kopuyor.
* 10 yıl öncesine kadar çiftçilik yapanların yaş ortalaması 35-40 idi. SGK ve Türkiye İstatistik Kurumu verilerine göre Türkiye’de çiftçilerin yaş ortalaması 50’ye çıktı.
* 15-29 yaş aralığındaki  20 milyon insanın 5.5 milyonu öğrenci, 6 milyonu çalışıyor, 2.5 milyonu hem çalışıyor hem okuyor, 6 milyonu ne çalışıyor ne okuyor.
* Okula devamsızlıkta 53 ülkenin eğitim istatistikleri karşılaştırıldığında Türkiye altıncı sırada yer alıyor.
* 8-34 yaş arasındaki gençlerle yapılan kamuoyu araştırmalarında, “Yurtdışında yaşamak ister misiniz” sorusuna ‘Evet’ yanıtı verenlerin oranı yüzde 70 ile yüzde 90 arasında değişiyor.”
Denilmektedir.

Sonuç olarak, Türkiye ekonomisi açıklanan bütün programlara ve yapılan faiz indirimlerine rağmen bir toparlanma sürecine girememiştir. Türkiye ekonomisinin 2019 yılında küçülmeye devam edeceği tahmin edilmekte,  takip eden yıllarda hedeflenen %5’lik büyüme hedeflerini tutturulması da zor görünmektedir.  

Bu nedenle işsizlik ülkenin en temel sorunu olmaya devam edecektir

Yapılan Yorumlar
BACAKLARINIZI GÜÇLÜ TUTUN