Marmara Denizi'nde meydana gelen deprem, İstanbul'da olası bir büyük deprem konusundaki tartışmaları da alevlendirdi.
Deprem anında yapılacaklar arasında toplanma alanları da ön sırada bulunuyor.
17 milyon İstanbullu nerede toplanacak? Hastanelere ulaşım nasıl sağlanacak?
AFAD’ın (Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı) verilerine göre; İstanbul’da toplam 2354 toplanma alanı var. En çok toplanma alanı Ümraniye (132), Ataşehir (121), Silivri (119) ve Kartal’da (100) bulunuyor. En az ise Şile (14), Başakşehir (12), Zeytinburnu (22), Beyoğlu (27) ve Esenyurt’ta (19) olarak kayıtlıdır.
Fakat TMMOB (İnşaat Mühendisleri Odası) AFAD’ın bu verilerinin gerçekleri yansıtmadığını ileri sürmektedir. Oda yetkilileri, AFAD verilerindeki toplanma alanlarının büyük bir kısmının nitelik bakımından ‘toplanma alanı sayılamayacağını söylemektedir.
Başkan;“1999-2003 yılları arasında Afet Acil Eylem Planı çerçevesinde kentte 496 afet toplanma alanı belirlendiğini, ancak bu toplanma alanlarının sayısı 77’ye düştüğünü, çoğunun AVM’ye, otele, rezidansa dönüştüğünü, kiminin üstünden köprü, yol geçtiğini, Toplanma alanlarının 4’te 3’ünün yapılaşmaya açıldığını, 2354 toplanma alanı sayısına, minicik yerler, çocuk parkları, cami avluları, 10-15 kişinin duracağı yerlerin toplanma alanı olarak belirlenmesi suretiyle ulaşıldığını, Oysaki bu yerlerin, ikamet edilecek alanlar olmayıp, Konteyner ve çadır kentlerin kurulacağı , duş, ısınma gibi temel ihtiyaçların karşılanacağı büyük alanlar olması gerektiğini, bu tanıma uygun alanların sayısının ise 77 den ibaret bulunduğunu, ayrıca bu alanların acil ulaşım yolları bulunması gerektiğini, İstanbul’da yaklaşık 500 acil ulaşım yolu olduğunu, fakat büyük çoğunluğunun İSPARK tarafından park yeri yapıldığını, Depremin ardından yangınlar olabileceğini, itfaiye ve hastaneye ulaşım yollarının açık olması gerektiğini” söylemiştir.
Jeofizik Mühendisleri Odası Başkanı da, İstanbul Valiliği’nden deprem toplanma alanlarını yazılı olarak istediklerini, fakat “AFAD’a gittiklerinde 77 alan belirlediklerini söylemekle yetindiklerini, hiçbir alanı göstermediklerini, bu alanları Uydudan bakarak belirlendiğini ifade ettiklerini, sağlıklı bilgi alamadıklarını, toplanma alanı belirlenmesinde 2 milyon kişiyi baz aldıklarını, Yani 500 bin konutun yıkılacağının öngörüldüğü cevabı verildiğini, acil ulaşım yolları konusunda sıkıntı yaşayacaklarını düşündüklerini, il dışı barınma olanakarı araştırıldığını, Askeri alanlar konusunda da yetkilerini olmadığının” söylendiğini ifade etmektedir.
Toplanma alanlarında gökdelenler yükseliyor
CHP'li Gürsel Tekin,” İstanbul'da olası deprem için "toplanma yeri" olarak belirlenmiş tüm bölgeleri "rant için" kullanıldığını, 1999 depreminden sonra, dönemin Başbakanı Bülent Ecevit’in İstanbul’daki kamuya ait tüm arsaların dökümünü yaptırıp, buraları “deprem anında toplanma ve yardım merkezleri” olarak belirlediğini, “Ancak AKP hükümeti ile birlikte İstanbul’da halkın, Allah korusun, olası bir deprem anında toplanıp, yardım alacağı yerlerin tümünün, rant için satıldığını, dağıtıldığını, talan edildiğini” ileri söylemektedir.
CHP Milletvekili Gürsel Tekin, bir soru önergesi ile de, “Ecevit döneminde konulan “deprem vergisi” ile tüm Türkiye’de vergi mükelleflerinden vergi alınmaya başlandığını, deprem fonunda 68 milyar TL’ye yakın para toplandığını, bu paranın ne olduğunu” sormuş, bir yetkili “duble yola kullandık” şeklinde yanıt verildiği ifade edilmiştir.
ÖZETLE İSTANBUL DEPREME HAZIR DEĞİL demek yanlış olmayacaktır.