Şahabettin Küçükyazıcı
Yerel seçimlerden önce, İBB’nin halk otobüslerine verdiği yolcu başına 55 kuruş destek Haziran ayına kadar sürecekti. AKP adayının, ÖHO işletmecileri ile yaptığı toplantıda: “Belediye size bilet başına destek veriyor. Bunu yeni baştan ele alacağız. Bu destek güncellenecek veya bilet parası güncellenecek” sözünü verdiği ifade edilmektedir. Diğer bir ifade ile zam yapılacaktı.
İBB Meclisi’nin, İSKİ konusunda sergilediği tutum nedeniyle, İETT Genel Müdürlüğü ile ilgili öneri, İstanbul'da Ulaşım Koordinasyon Merkezi (UKOME) toplantısında görüşülerek, yüzde 35 zam karara bağlandı.
UKOME ÜYELERİ :
Kurulun 21 üyesi bulunmakta, 10 üye İBB tarafından atanmakta, geri kalan 11 üyenin 10'u ise; Milli Savunma Bakanlığı, Karayolları Genel Müdürlüğü, Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü, Demiryollar, Limanlar ve Hava Meydanları İnşaatı Genel Müdürlüğü, Devlet Demiryolları Genel Müdürlüğü, Türkiye Elektrik Dağıtım A.Ş., Türkiye Elektrik İletim A.Ş., Şehir İçi Elektrik Dağıtım A.Ş., Boru Hatları ile Petrol Taşıma A.Ş'den birer temsilci ile ilçe belediyeler adına bir temsilciden oluşuyor. 1 üye ise İstanbul Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (İBB tarafından belirlenen Özel Kuruluş Üyesi).
Zam teklifi Esnaf Odaları Birliği (İSTESOB) tarafından teklif edilerek, oy çokluğu ile UKOME’de Karar 11'e 10 oyla kabul edilmiştir. Bu durumda, zam kararı İBB Meclisinde görüşülmeyecektir. İBB Başkanı veya Genel Sekreter onayı yeterlidir.
YENİ BİLET FİYATLARI:
10 Şubat Pazartesi günü uygulamaya konulacak yeni tarifede; tam elektronik bilet 3,50 lira, öğrenci bileti 1,75 lira, tam mavi kart 275 lira, öğrenci mavi kartı ise 50 lira olarak belirlendi.
İBB Başkanı"HİZMETİN SÜRDÜRÜLMESİ İÇİN YAPILAN ZAMDIR"
İmamoğlu,”Hiçbir belediye zam yapmak istemez.Yaptığımız zam ne yazık ki bir sonuçtur. Esas girdilerden hesap sorulması lazım. Akaryakıt ve diğer unsurlara baktığınız zaman yaklaşık iki yılı aşkın süredir zam yapılmayan İstanbul'daki bu zam, şuan ki Türkiye şartlarında vatandaşımız düşünülerek hizmetin sürdürülmesi adına yapılmış bir zamdır. Elbette hiçbir belediye zam yapmak istemez ama bugünkü Türkiye koşullarında bu mümkün değildir" Dedi.
Ancak, daha önce başlatılan çalışmalar konusunda açıklama yapılmadı. İddiaya göre, geçen dönemde başlatılan özelleştirme çalışmaları devam ediyor.
İETT’NİN SON DURUMU:
İETT 150 yıldır tarihi İstanbul şehrinin ulaşımını organize eden bir kuruluş. Son yıllarda bu kurumun gücünü zayıflatan uygulamalar var. İstanbul'da ulaşım kısmen özelleştirildi ve İETT de işlevsiz hale getirildi. AKP döneminde, bütün kurumlarda olduğu gibi İETT’de özel sektöre açılmaya çalışıldı.
Seçim den sonra, İETT ulaşımdan çekilecek, sadece eşgüdüm görevi üstlenecek şeklinde sözlerin verildiği ileri sürülmektedir.Bir dönem İstanbul'daki tüm ulaşım araçları İETT'ye aitti. Kendi araçları ve kadrosuyla çıkardı yola. Bugünsayılamayacak kadar işletmeci var piyasada, tek akıllı bilet uygulandığı için yolcular hangi otobüs kimin? Bilememektedir.
HANGİ OTOBÜS KİMİN?
Sıralayalım:
■ Sarı otobüsler İETT’nin.
Toplu taşımada ender görülüyorlar. Metrobüs ile birlikte 2 bin 756 araç var.(Seçim Öncesi sayıdır) Belediye vakıflara, derneklere, adliyelere, emniyete ücretsiz olarak tahsis ediyor.
■ Erguvan renkliler İstanbul Otobüs A.Ş.’nin.
İstanbul Büyükşehir Belediyesi şirketlerinden biri olan İstanbul Otobüs A.Ş., 28 Mayıs 2011’den beri faal. Bin 79 araçlık filosu var. O dönem ihalelerde hattın yoğunluğuna göre fiyat belirlendi. Hatlar, yüzlerce kişiye, şirkete dönemin parasıyla 300-500 bin TL’ye kiralandı. Çok fazla sayıda hat bu şekilde kiralık.
■ Mavi ve kırmızı renkliler Özel Halk Otobüsü (ÖHO).
Özel Halk Otobüsü işletmesi 3 bin 75 araç ile hizmet veriyor. İETT tarafından hazırlanan bir yönerge kapsamında çalıştırılan özel halk otobüsü işleticileri, 1992 yılında şirketleşmişti. Özel Halk Otobüsleri içindeki şirketler; Özulaş A.Ş., Öztaş A.Ş., Halk ulaşım A.Ş., Yeni İstanbul Halk otobüsleri A.Ş. ve Mavi Marmara Ulaşım A.Ş.. ÖHO'lar diğer renk otobüslerden farklı. Onlar minibüs hattına benzer çalışıyor. Kiraladıkları hatlarda kendi araçlarını ve şoförlerini çalıştırıyorlar, kendi özel garajlarını kullanıyorlar, İstanbulkart gelirlerinin tamamı kendilerine kalıyor.
İETT YENİ OTOBÜS ALMA TESEBBÜSÜ
Özel işletmelerle yaanan sıkıntılar nedeniyle, İETT yeni otobüs alarak düzenleme yapmak kararı almıştı. Seçimden sonra bu konu, yeniden planlanmalıdır.
METROBÜSLERDE DURUM:
Seçimden önce, bazı hatların tamamının Otobüs A.Ş.ne devri konuşulmakta idi.
TEMİZLİK, TAMİR , BAKIM
Emeklilerin yerine yeni, donanımlı kadrolar almak yerine sözleşmeli personel tercih edildi. Geçmişte İETT’nin yaklaşık 9 bin kadrolu çalışanı vardı. Bugün sadece 2 bin 215’i kadrolu 4 bin 483 personel var. (Seçim öncesi sayılardır)
Hepsi sekiz saat çalışıyor. Aynı işi yapıyorlar ama maaşları farklı. Yani aynı kurumda aynı işi yapan 4 bin 483 kişi beş farklı statüde sayılıyor, farklı maaşlar alıyor. İETT’de işgücü planlaması konusunda da acil yeniden yapılanma gerekmektedir.
GARAJLAR :
Halan, İstanbul’un iki yakasında İETT’ye ait İkitelli, Anadolu (Kayışdağı), Ayazağa, Topkapı, Edirnekapı, Hasanpaşa, Kağıthane, Beykoz Şahinkaya, Sarıgazi garajları bulunmaktadır. Anadolu garajında arazi boşaltılıyor.
Seçim sonrası bazı düzenlemeler için, özel şirketlere sözler verildiği duyumları alınmıştır.
İETT BİR TARİHTİR
Çocukluğumuzda, İETT bizler için bir masal kahramanı gibiydi. Çalışanları toplumda büyük saygı görürdü. Kapalı garajlarında kurulu atölyelerinde, demir iskeletten otobüs yaparlar, eski otobüsleri yeniden üretime kazandırırlardı.
Zamanla İETT çalışanlarının, nitelikli kadroları dağıtıldığı ileri sürülmektedir. Onarımların özel firmalar tarafından yapılmakta olduğu, masrafların arttığı iddialar arasında.
Kısaca özetleyecek olursak, İstanbul halkının İETT, İDO, METROBÜS, METRO gibi değerlere sahip çıkılması beklentimizdir.
İBB’den Ulaşım ve altyapı konusunda da halktan yana hamleler bekliyoruz.