- Ülkemizde 55 milyon yetişkinden 11 milyonu alkollü içki tüketiyor. Kişi başı tüketim yıllık ortalama 2.5 litre düzeyinde bulunuyor.
Alkollü içki tüketiminin yüzde 57’sinin bira olduğunu irdeleyip, rakıya odaklandı:
- Yıllık rakı tüketimi 27-28 milyon litre düzeyinde seyrediyor.
Sonra viski pazarı üzerinde durdu:
- Türkiye’de yılda 10 milyon litre viski tüketiliyor. Viskide perakende cirosu 3 milyar lirayı buluyor.
Ülkemizde ilk COVID-19 vakasının çıkmasından birkaç gün önce Selçuk Tümay ve şirketin Lüks Ürünler Marka Elçisi Can Akıncı ile buluştuk. Tümay, Pernod Ricard’ın dünyanın ikinci büyük alkollü içki şirketi olduğunu belirtti:
- Şirketin değeri 50 milyar dolar. Cirosu 9 milyar dolar düzeyinde.
15 yıldır grupta olduğunu kaydetti:
-Türkiye’den grubun 18 ülkedeki işlerini yönetiyorum.
Viski pazarının seyrini anlatırken TAPDK’nın (Tütün ve Alkol Piyasası Düzenleme Kurumu) kurulduğu 2004 yılına uzandı:
-TAPDK kurulduğunda Türkiye’deki viski tüketimi yıllık 2 milyon litreydi. 16 yılda 10 milyon litreye çıkmış oldu.
Şirketin 12 yıllık viskisiyle ilgili şu bilgiyi paylaştı:
-Bu viskide dünyada birinci pazarımız Çin, 2’ncisi Türkiye, 3’üncüsü ABD idi. Ülkemizde viski tüketimi 10 milyon litreye çıktı, Çin’de yüzde 5 düştü. Türkiye, 12 yıllık viskimizin en çok satıldığı ülke konumuna yükseldi.
Alkollü içki satışı da yapan büyük market zincirlerinden birinin verilerinden viski satışının en yüksek olduğu ilk 5 noktayı sıraladı:
- Konya, Batman, Cevahir AVM (Şişli-İstanbul), Ataşehir (İstanbul), Erzurum.
Sorumlu olduğu bölge ülkeleriyle Türkiye’yi karşılaştırdı:
- MENAT (Ortadoğu, Kuzey Afrika ve Türkiye) bölgesinde ülkemizin ağırlığı artıyor. 2 yıl önce 12 ülke içinde payımız yüzde 35 iken bugün yüzde 65’e çıktı.
Türkiye’nin Pernod Ricard için “proje fabrikası” niteliği taşıdığına işaret etti:
- Dijital satış ve saha uygulamaları konusunda birçok önemli projeyi ilk önce Türkiye’de hayata geçirip daha sonra diğer ülkelere ihraç ediyoruz.
Araya COVID-19 girince sohbetin bazı noktalarındaki bilgileri tazelemek için haberleştik. Bu dönemdeki konumlarını şöyle özetledi:
-Toplam hacmimizde bir miktar daralma olmasına rağmen dünyada ses getirmeye devam ediyoruz. Bir markada dünya lideriyiz. 4 önemli markamızda ise Türkiye ilk 5’te yer alıyor.
Kişi başına yıllık 2.5 litrelik tüketim, ülkemizin alkolizm riskinden uzak olduğunu gösteriyor.
Türkiye’nin bir viski markası için “dünya birincisi” olması da dikkat çekiyor...
Tekel Alkollü İçkiler Genel Müdürlüğü'nün özülleştirme kapsamanda satışından sonra,tüm fabrikaları marka haklarını, ham maddeler ve mamulatı satın alan Mey A.Ş. büyük yatırımlarla önemli bir kapasiteye ulaşmış ve yabancı markalar düzeyinde üretim yapmakta olan Ankara Viskisi üretimine devam etmemişti. Yerli üretim yerine, Türkiye iç pazar talebini ithal ürünlerle karşılamayı tercih etti. Bu konuda, TAPDK veya bir başka kamu kuruluşundan da duruma bir müdahale olmadı.