Bir TOKİ çalışanının ihbarı ile gündeme gelen arazi vurgunu için şirkete, 110 milyon liralık vergi cezası kesildi.
Taraf Gazetesi’nin haberine göre, AKP Hükümeti’nin 2011 yılı seçimleri öncesinde açıkladığı Kanal İstanbul Projesi’nden de, “rant vurgunu” çıktı. Hükümete yakınlığı ile bilinen ünlü bir iş adamının Kanal İstanbul Projesi açıklanmadan önce projenin hayata geçeceği alanda yüklü miktarda arazi topladığı belirlendi. Ve projenin açıklanmasının ardından da arazileri satan yandaş patronun bu işlemden dolayı milyonlarca liralık kar elde ettiği belirlendi. Satılan arazilerin sadece vergisi 110 milyon lira tuttu. Kanal İstanbul’daki ilginç kupon arazi vurgunun hikayesi şöyle:
TOKİ BÜROKRATI İHBAR ETTİ
Kanal İstanbul Projesi’ndeki arazi vurgunu TOKİ bürokratının ihbarı sonucu gün yüzüne çıktı. Proje ile ilgili çalışma yapan TOKİ bürokratı, bir inşaat şirketinin daha proje açıklanmadan projenin geçeceği alanın çevresindeki arazileri topladığını öğrendi. Ve bunun üzerine, şirketle ilgili olarak Maliye Bakanlığı’na bir ihbar mektubu gönderdi. Aynı mektup devletin değişik kurumlarına da gönderildi. Yani vatansever bürokrat, arazi toplayan şirketi ihbar ederek, projenin önündeki arsa sıkıntısını da çözmek istedi. Maliye Bakanlığı’na bağlı vergi müfettişleri de, rutin işlem olarak ihbarda yer alan arsa alımlarını incelemeye başladı. Olay sadece arsa alım satım işlemleri açısından değerlendirilerek, vergi kaybı hesaplandı. Yapılan inceleme soncunda şirkete, Kanal İstanbul Projesi’nin çevresinden alınan arsalardan dolayı 110 milyon liralık vergi çıkarıldı. Yani şirketin, projenin geçeceği köylerden satın aldığı arsaları satarak milyonlarca liralık rant elde ettiği belirlendi.
ARSA RANTÇISI YANDAŞ PATRON ÇIKTI
Verginin kesilmesinin ardından, olay bir anda büyüdü. Arsaları bir paravan şirket üzerinden satın alan patronun hükümete yakın bir iş adamı olduğu belirlendi. Olay hükümet üyelerine kadar iletildi. Vergi cezası da kesildiği için, olay gizlenemedi. Bunun üzerine verginin merkezi uzlaşma komisyona sokulması kararlaştırıldı: Ancak, muhalefet partilerinin bazı hükümete yakın iş adamlarının vergi borçlarının sıfırlanmasına yönelik eleştirileri nedeniyle, 110 milyon liralık vergi cezası merkezi uzlaşmaya konulamadı. Dosyanın yaklaşık 6-7 aydır beklemede olduğu öğrenildi.
ÖTE YANDAN KANAL İSTANBUL'UN BAŞKA SAKINCALARI ORTAYA ATILDI:
2010 yılında Hıncal Uluç'un köşesinde "Başbakan'dan bir 'çılgın' proje ki.." başlığıyla duyurduğu, dönemin başbakanı Recep Tayyip Erdoğan'ın da 2011 genel seçimlerinde 'çılgın proje' olarak dillendirdiği Kanal İstanbul, Çağlayan Adliyesi'nde düzenlenen panel ile çevresel, kentsel ve hukuki boyutlarıyla ele alındı. İstanbul Barosu Çevre, Kent ve İmar Hukuku Komisyonu evsahipliğinde gerçekleşen panelde; içeriği ve yeri uzun süre gizlenen projede gelinen son nokta ve 3. köprü, 3. havalimanı projeleriyle birlikte sebep olduğu, olacağı tahribat üzerinde duruldu.
Eylem Tuncaelli: Dolar - euro paritesi izler gibi baraj doluluk oranlarını takip eden kentliler haline geldik
İstanbul'un içme ve kullanma suyu havzalarındaki arazi kullanımı örnekleri üzerinden yaşanan çevresel tahribata dikkat çeken TMMOB Çevre Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi eski Başkanı Eylem Tuncaelli; Büyükçekmece Gölü ve havzası ile Terkos Gölü'nün 3. köprü ve 3. havalimanı projelerinin tehdidi altında olduğunu, Kanal İstanbul projesinin Sazlıdere koruma bandını yuttuğunu, Küçükçekmece Gölü ve Alibeyköy Barajı'nın da artan nüfus artışıyla birlikte evsel ve endüstriyel atıkların baskısı altında olduğunu belirtti. Su havzalarına yönelik tehdidin mega projelerle sınırlı olmadığına işaret ederek, Istrancalar bölgesini örnek gösteren Tuncaelli; Istranca dereleri üzerinde mevcutlarla birlikte 7 baraj olmasının planlandığını, ancak toplamda 102 milyon 300 bin m3/yıl olan kapasitenin İstanbul’un yıllık su ihtiyacının ancak 37 gününü karşılayabilecek bir potansiyeli olduğunu ve bunun da suyun metalaştırılmasından başka bir şey olarak değerlendirilemeyeceğini sözlerine ekledi. Melen Projesi'nin de 'İstanbul'un 200 yıllık su ihtiyacını çözdük' şeklinde duyurulduğunu, ancak sonucun ortada olduğunu belirten Tuncaelli, "Dolar - euro paritesi izler gibi baraj doluluk oranlarını takip eden kentliler haline geldik" dedi. Mega projelerin yükseleceği bölgelerde yapılan ağaç tahribatını ve 'kestiğimiz ağaçların yerine yenilerini dikiyoruz' savunmasını da eleştiren Tuncaelli, "Otoyol kenarlarına diktikleri tek tük ağaçları da bu hesaba dahil ediyorlar; oysa siz bir ekosistemi yok ediyorsunuz. Bu savunma, 'ben iki kişiyi öldürdüm, ama üçüzlere hamileyim' demek gibi birşey" şeklinde konuştu. Tuncaelli, Kanal İstanbul için de Marmara'yı üçüncü 10 yıldan itibaren hiçbir canlının yaşamadığı ölü bir denize çevirecek bir proje tanımlamasını yaptı.
Erdal Şahan: Afet kültürü olmayan insanlar bugün bu projeleri yapıyor
Jeofizik Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi Başkanı Erdal Şahan da, 'kentin anayasası' olarak tanıtılan 1/100000 ölçekli İstanbul Çevre Düzeni Planı'nda söz konusu mega projelerin hiçbirinin olmadığını anımsattı. "Yapılmaya çalışılanın akılla ve bilimle bir ilgisi yok" diyen Şahan, projelerin öncelikli çıkış noktasının maddi beklentiler olmasını eleştirdi. Kanal İstanbul projesinin yapılacağı güzergahın zemin olarak çok hassas bir yapısı olduğunu vurgulayan ve zemin iyileştirme çalışmaları tamamlanmadan kanalın inşa edilmesinin çok riskli olduğunun, sızıntı olması durumunda bütün yeraltı su kaynaklarının kaybedileceğinin altını çizen Şahan; o ölçekte monoblok bir yapının 7 ve üzeri bir depreme göre nasıl yapılacağı yönündeki endişelerini de dile getirdi. Torba yasası düzenlemesiyle denetim yetkisinin meslek odalarının ellerinden alınmaya çalışıldığını, yapı denetiminin kağıt üstünde kaldığını savunan Şahan, "Afet kültürü olmayan insanlar, bugün bu projeleri gerçekleştiriyor. 1999 depremi sonrası doğan çocuklar bugün 16 yaşında, ancak onlara afet kültürü verilmedi" diye konuştu. Şarhan, başından beri insanların Kuzey'de yaşamaya yönlendirilmeye çalışıldığını ifade ederek, oysa yerinde dönüşümle daha sağlıklı yaşam alanları oluşturulabilirdi dedi.
Prof. Dr. Doğanay Tolunay: İstanbul'un önemli 8 doğal alanı direkt etkileniyor
3. köprünün 2 bin 500 hektar orman alanını etkilediğini, 3. havalimanının ise 7 bin 600 hektarlık proje alanı ile İstanbul'un 27 ilçesinden daha büyük bir ölçeğe sahip olduğunu aktaran İstanbul Üniversitesi Orman Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Doğanay Tolunay ise, Doğa Derneği tarafından yapılan bir araştırmaya göre kentin önemli 11 doğal alanından 8'inin söz konusu mega projelerden direkt olarak etkilendiğini kaydetti. Kuzey ormanlarının bugüne kadar birkaç nokta dışında Balkanlara kadar bütünlüğünü koruyabilmiş önemli bir ekosistem olduğuna işaret eden Tolunay; bölgenin pekçok endemik türe sahip olduğunu, ayrıca kuşların da göç güzergahı olduğuna işaret etti.
Tolunay, süreçte projeler hakkında sağlıklı veri temin edilemediğini, eleştirilerin dikkate alınmadığını ve hatta siyaset yapmakla suçlanıldığını, ormanın ağaca indirgendiğini, terminolojinin yanlış kullanıldığını ve ağaçlandırılan alanların metrekare olarak verildiğini vurgulayarak; yapılması gerekenleri ise şöyle sıraladı:
Toplu ulaşım teşvik edilmeli, kentin Kuzey - Güney ekseninde gelişmesi engellenmeli, Çorlu ve Sabiha Gökçen havalimanları daha etkin kullanılmalı, Atatürk Havalimanı'na bir pist eklenmesi düşünülmeli, Marmaray ve Boğaz tüp geçiş projelerinin ulaşıma etkileri değerlendirilmeli, İstanbul dışında Anadolu'da cazibe merkezleri yaratılmalı.
Prof. Dr. Cemal Saydam: Marmara Denizi, Akdeniz ve Karadeniz'in astımlı çocuğu
Panelin ikinci oturumunun ilk konuşmacısı olan Hacettepe Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Cemal Saydam da 'sağlıklı Akdeniz ile sağlıksız Karadeniz'in astımlı çocuğu' olarak nitelendirdiği Marmara Denizi'nin Kanal İstanbul'dan nasıl etkileneceği üzerinde durdu. "Yerkürede olabilecek en zıt deniz koşullarına sahibiz" diyen ve Akdeniz ile Karadeniz'in birbirinden çok farklı karakteristik özelliklerinin altını çizen Saydam; Kanal İstanbul'un inşa edilmesiyle Marmara Denizi'nde bu ikisi arasında kurulan dengenin altüst olacağını söyledi. Oksijen bakımından zengin ama besin değeri olmayan Akdeniz ile besin değeri yüksek ama oksijeni az Karadeniz sularının Lodos ve Boğaz'daki jet çıkış etkisiyle Marmara Denizi'nde birbirine karıştığını, ancak yüzeydeki 25 metrenin altında oksijen olmadığını belirten Saydam; etrafındaki doğal ve insan yerleşimi kaynaklı yükleri taşımakta bile zorlanan Marmara Denizi'nin Kanal İstanbul'un inşa edilmesiyle birlikte öleceğinin altını çizdi. Özellikle İstanbul adaları arkasında 25 metrenin altında oksijenin yok seviyesinde olduğuna işaret eden ve Kanal İstanbul ile birlikte ikinci bir jet çıkış döngüsü başlayacağını, yükün artacağını ifade eden Saydam, 10 yıllarla birlikte Marmara Denizi'nin kimyasal yapısında geri dönülemez bir dönüşüm yaşanacağını ve bunun da 'çürük yumurta kokusu' olarak kendini göstereceğini sözlerine ekledi. "Ayrıca bu şehirlerin kanalizasyonu nereye akacak?" diye soran Saydam, ayrıca Istrancalarla bağları koparılmış yeni yerleşimlerin de İstanbul gibi dışa bağımlı olacağını belirtti
.