Son zamanlarda ulusal basında yer alan içme suyu haberleri halk arasında huzursuzluk yaratmakta olduğu gibi Sağlık Bakanlığı açıklamaları da belirsizliğe neden olmaktadır.
Sağlık Bakanlığı tarafından, ruhsatlandırılmış ve takip edilmekte olan firmalar tarafından pazarlanmakta olan suların, kurşun ve baryum değerleri bakımından mevzuat limitleri dahilinde olduğu bildirilmekte, üretim izinli firmaların sularının güvenli şekilde tüketilebileceği ifade edilmektedir.
Buna karşılık, ulusal basında yer alan bazı haberlerde ise, pek çok firmaya ait su örneklerinin analizlerinde, tehlikeli madde oranlarının tehlike sınırlarının çok üzerinde olduğu hatta banyoda kullanılmasının bile sakıncalı bulunduğu bildirilmektedir.
Kimya Mühendisleri Odası tarafından, Baryum, Kurşun ve Stronsiyum gibi ağır metallerin kanserojen etkile olduğu, ambalajlı sektörün yeterince kontrol edilemediği açıklanmaktadır.
CAM ŞİŞE ÇÖZÜM MÜ?
Yine yetkililerin basında yer alan açıklamalarından, gelir durumu iyi olanların yöneldiği cam şişe ambalajın da çözüm olmadığı, asıl sorunun üretimden kaynaklandığı, genel olarak bütün kaynak sularında PH değerlerinin limitler üzerinde olduğu ileri sürülmektedir.
Yine bazı müellifler tarafından, Sağlık Bakanlığı tarafından, su üreticilerinin verilerine ulaşılmakta güçlük çekildiği de iddiaları ile birlikte, sakıncalı olduğu ifade edilen su firmalarının isimleri de yayınlanmaktadır.
ŞEHİR SULARI GÜVENLİ Mİ?
Ülke çapında, mahalli belediyeler tarafından yönetilmekte olan su idarelerinin basında yer alan haberleri ve işletmelerin kendi internet sayfalarından edinilen bilgilere göre ise, belediyeler tarafından şehir sularına uygulanan arıtma ve diğer işlemler sonunda, şebeke suyunun sağlığa zararlı olmayacak şekilde evlere ulaştırıldığı belirtilmektedir.
İSKİ tarafından yayınlanan bültenlerde, TSE kriterlerine göre şebeke suyunun, içilebilir kalitede ve sağlıklı olduğu, evlere ve binalara kadar ulaşan suyun buralardaki tesisattan kaynaklanan sorunlara maruz kalmadıkça içme suyu olarak tüketilmesinde sakınca bulunmadığı, her gün 150-200 noktadan alınan örnekler üzerinden sürekli olarak denetimler yapıldığı, şebeke suyunun içme suyu olarak kullanımına uygun olması esasına göre sisteme verilmekte olduğu ifade edilmektedir.
TESKİ, Tekirdağ il sınırları içinde temin ettiği suların içilmesinde bir akınca bulunmadığını bildirmektedir.
İnternet üzerinden yapılan incelemelerimizde, Bursa, Gaziantep, Ankara, Adana gibi başlıca büyük şehirlerde de şebeke sularının içilebilir olmazına özen gösterildiği anlaşılmaktadır.
SORUN NEDİR?
Mahalli İdarelerden sorumlu Bakanlık koordinatörlüğünde, tüm belediyelerin kamu hizmeti olarak ürettiği suyun, standartlara uygun olup olmadığı denetlenmek suretiyle, içilebilir kalitede su üretilmesi sağlanmalıdır.
Sağlık Bakanlığı ile yapılacak işbirliği ile halka güven verecek analiz raporlarının düzenli olarak kamu oyuna duyurulması halinde, kısa sürede halkın şebeke suyu tüketime yönelmesi mümkün olabilecektir.
Diğer taraftan, şişeli ve damacanalı su üretiminde, kaynakların üretim kapasitesi ile mutabık olduğuna dair ciddi denetimler yapılmalı, isteyen vatandaşın, üzerinde analiz değerleri de bulunan ambalajlı suları tüketmesi temin edilmelidir.