dakika dakika tekirdağ çorlu haberleri

gazete tekirdağ
ANA SAYFA   |  HAKKIMIZDA   |  GÜNDEM   |   POLİTİKA    |   EKONOMİ    |   SPOR   |     İLETİŞİM  

KİT'LER YENİDEN KURULMALIDIR

CHP Tekirdağ Milletvekili Dr. İlhami Özcan Aygun’un, Kovid-19 salgınının Türkiye’de gıda kıtlığına sebep olmaması için 6 maddelik geniş kapsamlı bir rapor hazırlamıştır.

Raporda; ilk olarak Tarım ve Orman Bakanı başkanlığında acilen Türkiye’de ilgili tüm üniversite öğretim üyelerinin (gıda-ziraat mühendisleri, veteriner vb) sektör paydaşlarının, sendika, kooperatif ve birliklerin yer aldığı Gıda Güvenliği ve Stratejisi Kurulu oluşturulması istenerek, buğday ve makarna ithalatının durdurulması, tarlada kovid-19’a karşı hijyen desteğinin sağlanması, mevsimlik işçiler arasında salgın oluşmaması için konaklama ve ulaşım hallerinin sosyal mesafeye göre ayarlanması, tüm işçilerin borçlarının ertelenmesi, tarımsal destek ödemelerinin öne çekilmesi, Şeker Fabrikalarının kamulaştırılması, üretim planlamasının yapılması, tarımsal girdilere ait her türlü KDV sıfırlanması, tohum, gübre, tarımsal ilaçta yerli üretim için her türlü ARGE desteğinin verilmesi, çiftçilere salgına karşı bir defaya mahsus faizsiz kredi verilmesi önerilmiştir.

GÜBRE SORUNU

Kovid-19 salgınının ardından sınır kapılarının kapatılması ve transit ticaretin durdurulması nedeniyle azotlu kimyevi gübre ithalatının Rusya, Ukrayna ve İran ülkelerinden yapılamaması sonucu üreticide tedarik sıkıntısı yaşandığına dikkat çeken Aygun, gübre fiyatlarını yüzde 40 oranında arttığını belirterek önlem alınmasını istedi.

Aygun, Tarım ve Orman Bakanlığının denetimine tabi Tarımsal Kalkınma Kooperatifleri çiftçi ürününün satın alınıp, işlendiği ve pazarlandığı merkezler haline dönüştürülmesini isteyerek, “Daha önceden kapatılmış olan; Yem Sanayi İşletmeleri, Zirai Donatım Kurumu, Tekel, Süt Endüstrisi Kurumu, Türkiye Gübre Sanayi Anonim Şirketi gibi kurumlar ortak akıl ile yeniden yapılandırılmalıdır. Et ve Süt Kurumu, ÇAYKUR, Sümerbank, Toprak Mahsulleri gibi kuruluşların görev ve yetkileri yeniden düzenlenmeli, ilk kuruluş dönemlerindeki gibi, piyasayı düzenleyip denetleyecek yetkilerle donatılmalıdır” dedi.

 

ekonomileri alt üst ederken gıda güvenliği açısından da yeni krizlere davetiye
çıkarmaktadır. Bu salgından alınan ders çerçevesinde Türkiye gıda üretiminde
bağımsızlığını sağlamak, kendi kendine yetebilen ülke özelliğine geri dönmek
zorundadır.
Bu amaçla yerli üretimin kayıtsız şartsız desteklenmesi ve tarım yapılabilecek tüm
alanlarda hızlı kamulaştırmalara gitme zorunluluğu bulunmaktadır. Cumhuriyet’in ilk
dönemindeki gibi tarımı ayağa kaldırma stratejisine geçilmelidir. Küresel salgınlarda
ithalat yapılan ülkelerde yaşanacak gıda sınırlamalarına karşı ulusal gıda
güvenliğinin önemi çok daha iyi anlaşılmıştır. “Paramız var ki ithal ediyoruz” anlayışı,
Kovid-19 virüsü ile geçersiz hale gelmiştir.
Yapılan Yorumlar
BACAKLARINIZI GÜÇLÜ TUTUN