Kıbrıs’ta yaşanan çatışmaların artması ve Rum tarafının silahlanma kararı alması üzerine 2 Haziran 1964 tarihinde Türkiye hükümeti Kıbrıs’a çıkarma yapma kararını açıkladı ve gerekli hazırlıklara başladı. Yunanistan ve Kıbrıs Cumhuriyeti’nde de askeri hareketlilik artmaya başlamıştı. Yaşanan gelişmelerden rahatsızlık duyan ABD, bölgede çıkacak bir savaşı kendi stratejik çıkarlarına aykırı bulmaktaydı. Bu nedenle ABD tarafı devreye girme ihtiyacı duydu. Başkan Johnson tarafından imzalanan ve daha sonraları “Johnson mektubu” olarak tarihe geçen ünlü mektup 5 Haziran 1964’te Türkiye başbakanı İnönü’ye iletildi.
Mektupta, Türkiye'nin adaya tek taraflı müdahalesinin Türk ve Yunan tarafları arasında savaşa yol açabileceği ve NATO üyesi olan bu iki ülkenin savaşmasının kabul edilemez olduğu ifade edilmiştir. Türkiye'nin müdahale kararı almadan önce müttefiklerine danışması gerektiği anımsatılmıştır. Ayrıca bu savaşın Sovyetler Birliği’nin de Türkiye’ye müdahale ihtimalini doğuracağı ve NATO'nun böyle bir durumda Türkiye'yi savunma konusunda isteksiz olacağı ima edilmiştir. ABD'nin Türkiye’ye sağladığı askeri malzemenin bu müdahalede kullanılmasına izin verilmeyeceği belirtilmiştir.
Türkiye'nin 'terörist' dediği YPG’nin ABD tarafından ‘müttefik’ olarak görülmesi iki ülke ilişkilerinde gerginlik yaratmış durumda.
Erdoğan ve Obama'nın dün 80 dakika süren telefon görüşmesiyle ilgili olarak Beyaz Saray’dan yapılan açıklamada Obama’nın ‘Suriye rejiminin ve YPG’nin son dönemde Suriye’nin kuzey batısındaki ilerlemesine ilişkin kaygılarını’ dile getirdiği belirtildi.
Açıklamada şöyle denildi: “Obama, YPG kuvvetlerinin bu bölgede ilave toprak ele geçirmek için şartlar gözetmeyi kovalamaması gerektiğini dile getirdi; Türkiye’den de bu bölgeye yönelik top atışlarını keserek karşılığında gerginliği azaltıcı bir tutum sergilemesini istedi.”
Cumhurbaşkanlığı kaynaklarınca dün yapılan açıklamada, Obama’nın böyle bir talepte bulunduğuna değinilmemişti. Cumhurbaşkanlığı internet sitesine konulan açıklamada da Obama’nın ifadelerine yer verilmedi.
Beyaz Saray’a göre, “İki lider, Rusya ve Esad rejimine, ‘ılımlı muhalif güçlere’ yönelik hava saldırıları gibi provokatif eylemlere derhal son vermeleri çağrısında bulundu.”