Doğal Sağlık Hazinesi: Sarımsak
Sarımsak, kanser hastalığına yakalanma riskini azaltıyor.
Marmara Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Emel Alphan, "sarımsak, çiğnenerek yenildiği takdirde kanser olma riskini azaltır" dedi. Vitamin, mineral ve aminoasitler bakımından son derece zengin sarımsak, kalp krizi, beyin kanaması ve kanser riskini azaltıyor. ABD'li uzmanlarca "bin yılın önemli bitkisi" olarak nitelendirilen sarımsak, "doğal antibiyotikdeposu" olmasının yanı sıra kanser hastalığına yakalanma riskini de azaltıyor.
Kurşun, civa, kadmiyum ve arsenik zehirlenmelerinde etkili tedavi sağlayan, selenyumaçısından zengin olan sarımsak, bazı hastalıklara yakalanmada önleyici etki yapıyor. Sarımsağın bileşiminde, sakaroz, glikoz gibi karbonhidratlar ile protein, kalsiyum, fosfor, demir ve A, B, C vitaminleri bulunuyor. "Günde bir sarımsak tutar doktoru uzak" diye özdeyişlere de konu olan sarımsak, birçok ülkede hem tatlandırıcı ve koku verici, hem de şifalı bitki olarak kullanılıyor.
BİRÇOK DERDE DEVA
Asırlar boyu insanlar tarafından birçok derde deva olarak tüketilen ve İbni Sina'nın eserlerinde de yer alan sarımsak, vitamin ve mineral deposu olmasının yanı sıra damarları genişleticiözelliğiyle terlemeyi artırıyor. Türkiye'de Kastamonu Taşköprü'de üretilen genetik müdahaleye uğramamış sarımsak, antiseptik (mikrop kırıcı) özelliğinin dışında damar sertliği ve tıkanıklığını önlemede, tansiyon ve kolesterolü düzenlemede, kanı temizlemede şifa verici bitki olarak kullanılıyor.
Sarımsak, ayrıca meme, prostat, mide ve kalın bağırsak kanserlerine yakalanma riskini azalttığı gibi hastalıkların ilerlemesini önlüyor. Bütün bu özelliklerine karşın sarımsak, tarım alanlarına zarar veren böceklere karşı ilaç olarak da kullanılabiliyor. Kimyasal böcek ilaçlarının çevreyi zehirleyici etkileri olmasına rağmen, zararlı böcekleri üründen uzak tutmaya dayalı bir koruma sunan sarımsak yağı ile su karışımı daha güvenli ve çevreye herhangi bir zararı yok.
AŞIRI TÜKETİMDEN KAÇININ
Sarımsağın aşırı tüketiminin ise bazı yan etkileri var. Yapısında yer alan yüksek orandaki kükürt bileşikleri, alerjik reaksiyonlara yol açabiliyor. Çok fazla çiğ sarımsak yenilmesi, bunların sindirilmesi sırasında oluşan gazların verdiği rahatsızlık dışında bağırsak mukozasındaki normal floranın zarar görmesine neden oluyor.