13 Kasım Tekirdağ'ın Kurtuluş Bayramı Kutlu Olsun
Güzel Tekirdağ'ımızın düşman işgalinden kurtuluşunun 97. yıl dönümünü kutlamanın gurur ve mutluluğunu yaşıyoruz.
Özgürlük ve bağımsızlığından, tarihin hiçbir döneminde ödün vermeyen milletimiz, Büyük Başkomutan Mustafa Kemal Atatürk'ün önderliğinde vatan uğrunda kenetlenmiş, kadın, erkek, genç, yaşlı; tüm kesimlerinin katılımıyla İnönü, Sakarya ve Dumlupınar'da düşman ordularını mağlup etmiştir.
Şanlı bir kahramanlık destanı olan Kurtuluş Savaşı'nın kazanılması, vatanımızın ebediyen Türk toprağı olarak kalacağını tüm dünyaya bir kez daha göstermiştir. Milletçe kazandığımız şanlı zaferler Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluşunun önünü açmıştır. Türk milletinin gelenek ve karakterine en uygun yönetim biçimi olan Cumhuriyet, çağdaşlaşma, demokratikleşme ve kalkınmayı da beraberinde getirmiştir.
Tarih bilinci ve vatan sevgisiyle atalarımızdan devraldığımız büyük emaneti korumaya ve yaşatmaya devam edeceğiz.
Bu duygu ve düşüncelerle 13 Kasım Tekirdağ'ın Kurtuluş Bayramını en içten duygularımla kutluyor, Milli Mücadelenin Büyük Başkomutanı ve Cumhuriyet'imizin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk'ü, vatanımız uğrunda canlarını feda eden aziz şehitlerimizi, kahraman gazilerimizi rahmet, şükran ve saygıyla anıyorum.
Kadir ALBAYRAK
Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı
Gazete İstanbul :
Balkan Savaşlarında (1912) Bulgar işgaline uğrayan tekirdağ toprakları , 1913 yılında düşman işgalinden kurtarılmıştır. I. Dünya savaşından sonra Mondros Mütarekesi'nin verdiği imkanlardan faydalanan Yunan kuvvetleri 20 Temmuz 1920'de Tekirdağ'ı işgal etmiş ise de 13 Kasım 1922'de Yunan işgali de sona erdirilerek Türk yönetimine geçmiştir. M.Ereğlisi 29 Ekim'de, Çerkezköy ve Saray İlçeleri 30 Ekim'de, Çorlu 1 Kasım'da , Muratlı 2 Kasım'da, Malkara ve Hayrabolu 14 Kasım'da, Şarköy de 17 Kasım'da düşman işgalinden kurtarılarak Türk yönetimine geçmişlerdir. 20 Ocak 1921 tarihli Teşkilat-ı Esasiye Kanunu gereğince girişilen yeni örgütlenme sırasında Tekirdağ il olmuş, ancak; Kurtuluş Savaşının güçleri içinde örgüt hemen kurulamamış, Cumhuriyetin ilanından önce 15 Ekim 1923 tarihinde İl merkezi olmuştur. Tekirdağ'ın unutamadığı mutlu günleri arasında 24 Aralık 1840'da Büyük Vatan Şairi Namık Kemal'in bu il'de doğması, Çanakkale Destanı'nı yaratan 19. Tümen'in Mustafa Kemal'in de önderliğinde Tekirdağ'da hazırlanması, 23 Ağustos 1928'de Atatürk'ün Harf İnkılabı vesilesiyle Tekirdağ'a gelip Başöğretmen olarak ilk dersi vermesi gibi olaylar bulunmaktadır.