dakika dakika tekirdağ çorlu haberleri

gazete tekirdağ
ANA SAYFA   |  HAKKIMIZDA   |  GÜNDEM   |   POLİTİKA    |   EKONOMİ    |   SPOR   |     İLETİŞİM  

 Tekirdağ Valisi Mehmet Ceylan 13 Kasım Tekirdağ'ın Kurtuluş Günü nedeniyle mesaj yayımladı.


Ceylan,mesajında, düşman işgalinden kurtuluşunun 94. yıl dönümünde, Tekirdağ'ın kurtuluşu sırasında verilen mücadelelerde emeği geçen başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşları olmak üzere bu uğurda verilen şehitleri rahmet ve saygı ile andığını belirtti.

Tekirdağ'ın kurtuluşu sırasında verilen mücadelelerde emeği geçen herkese minnet duyduklarını ifade eden Ceylan şunları kaydetti: 

"20 Temmuz 1920'den 13 Kasım 1922'ye kadar düşman işgali altında kalan ülkemizin Avrupa'ya açılan kapısı güzel şehrimiz Tekirdağ, büyük ve şanlı zaferimizden sonra 11 Ekim 1922 tarihinde imzalanan Mudanya Mütarekesini takiben, 13 Kasım 1922'de tamamen düşman kuvvetlerinden temizlenmiştir. Kutsal vatan topraklarımızın her bir karışı için kahramanlıkla mücadele vererek milletimiz için göğsünü siper etmiş tüm şehit ve gazilerimizi; rahmet, minnet ve dualarla yad ediyor, Allah'tan milletimize bir daha o karanlık günleri yaşatmaması dileği ile siz değerli hemşehrilerime sevgilerimi sunuyorum."

 Balkan Savaşlarında (1912) Bulgar işgaline uğrayan tekirdağ toprakları , 1913 yılında düşman işgalinden kurtarılmıştır. I. Dünya savaşından sonra Mondros Mütarekesi'nin verdiği imkanlardan faydalanan Yunan kuvvetleri 20 Temmuz 1920'de Tekirdağ'ı işgal etmiş ise de 13 Kasım 1922'de Yunan işgali de sona erdirilerek Türk yönetimine geçmiştir. M.Ereğlisi 29 Ekim'de, Çerkezköy ve Saray İlçeleri 30 Ekim'de, Çorlu 1 Kasım'da , Muratlı 2 Kasım'da, Malkara ve Hayrabolu 14 Kasım'da, Şarköy de 17 Kasım'da düşman işgalinden kurtarılarak Türk yönetimine geçmişlerdir. 20 Ocak 1921 tarihli Teşkilat-ı Esasiye Kanunu gereğince girişilen yeni örgütlenme sırasında Tekirdağ il olmuş, ancak; Kurtuluş Savaşının güçleri içinde örgüt hemen kurulamamış, Cumhuriyetin ilanından önce 15 Ekim 1923 tarihinde İl merkezi olmuştur. Tekirdağ'ın unutamadığı mutlu günleri arasında 24 Aralık 1840'da Büyük Vatan Şairi Namık Kemal'in bu il'de doğması, Çanakkale Destanı'nı yaratan 19. Tümen'in Mustafa Kemal'in de önderliğinde Tekirdağ'da hazırlanması, 23 Ağustos 1928'de Atatürk'ün Harf İnkılabı vesilesiyle Tekirdağ'a gelip Başöğretmen olarak ilk dersi vermesi gibi olaylar bulunmaktadır.

Yapılan Yorumlar
BACAKLARINIZI GÜÇLÜ TUTUN