dakika dakika tekirdağ çorlu haberleri

gazete tekirdağ
ANA SAYFA   |  HAKKIMIZDA   |  GÜNDEM   |   POLİTİKA    |   EKONOMİ    |   SPOR   |     İLETİŞİM  

TEKİRDAĞ RAKISI MARKASI

Şahabettin KÜÇÜKYAZICI

Özelleştirme rüzgarları arasında savrulan değerler arasında bulunan Tekirdağ İçki Fabrikası’nın son sahipleri tarafından önce arazisinin satılması, arkasından Fabrikanın tamamen kapatılması Kent  ekonomik  yaşamına darbe etkisi yapmıştır.  Ayrıca rakısıyla ünlü olmasından ötürü, Tekel döneminden itibaren üretilmekte olan içkilerde TEKİRDAĞ RAKISI  markasının kullanılması da üzerinde durulması gereken bir husus olarak karşımıza çıkmaktadır.

Tekirdağ İçki Fabrikasının kapanması ile ilgili olarak yerel yöneticiler ve STK kuruluşları tarafından “esasen kentte var olan  istihdam sıkıntısını daha da artacağı, ayrıca  bölgede bağcılık yapan üreticiyi de mağdur ettiğii”şeklinde dile getirilmektedir.

Tekirdağ İçki Fabrikası, Devlet tarafından Tekirdağ’a yaptığı ilk ve en önemli yatırımlardan birisi olarak, kentte yaşayan insanların neredeyse tamamına yakını için bir şekilde geçim kaynağı olmuş bir kuruluştur. İstihdam dışında, Tekirdağ’dan Şarköy’e kadar olan bütün sahil kesiminde bağcılıkla uğraşan çiftçilerin hepsinin boğazında fabrikanın ekmeği bulunduğu halk arasında ifade edilmektedir.

Anason kokusu şehir yaşamının simgesi kabul edilmiştir 

Fabrikanın özelleştirilmesi ile başlayan bağcılıkta gerileme, bağların  sökülmesi boyutlarına ulaşmış,  üzüm bağlarının yerine ikame bir  üründe bulunamamış ve aranmamıştır. Uzun yıllar başarılı çalışmalar yapmış, halen varlığını sürdüren BAĞCILIK ENSTİTÜSÜ tarafından önerilen üzüm suyu ve pekmez hiçbir zaman sanayi ürünü olan alkol ve şaraptan boşalan talebi karşılayamamıştır. Bu nedenle Tekirdağ ve ilçelerinde bağcılıktan geçinen çiftçilerimiz çok zor durumdadır.

Bundan başka Fabrika ve üretimi nedeniyle, kent rakısı ile anılmaktadır. Tekirdağ Rakısı,  Türkiye değil dünya çapında ilin adını duyuran bir marka olması yanında, yasal olarak da TEKİRDAĞ RAKISI  markası coğrafi tescil özelliği taşıyan bir üründür. Tekel’i satın alan firmanın kendi iç değerlendirmeleri sonunda Fabrikayı  kapatma faaliyetleri çerçevesinde ileri sürdükleri ANASON KOKUSU, kentte yaşayan  insanların belki de bir mutluluk kaynağı idi. Özetle, Fabrikanın kapanması tüm Tekirdağlıyım diyen herkesi üzmüştür ve Tekirdağ için çok büyük bir kayıp olarak kabul edilmektedir.

Tekirdağ Rakısı markası yalnızca burada kullanılabilir

Marka Tescilini düzenleyen, KHK’de özetle;

Madde 3 – Bu Kanun Hükmünde Kararname anlamında coğrafi işaret, belirgin bir niteliği, ünü veya diğer özellikleri itibariyle kökenin bulunduğu bir yöre, alan, bölge veya ülke ile özdeşleşmiş bir ürünü gösteren işaretlerdir. Bu Kanun Hükmünde Kararname anlamında coğrafi işaretler, menşe adı ve mahreç işareti olarak ikiye ayrılmıştır. Bir ürünün menşei olan yöre, alan veya bölge adı, aşağıdaki şartların birlikte karşılanması durumunda "menşe adını" belirtir:

 a) Coğrafi sınırları belirlenmiş bir yöre, alan, bölge veya çok özel durumlarda ülkeden kaynaklanan bir ürün olması;

b) Tüm veya esas nitelik veya özellikleri bu yöre, alan veya bölgeye özgü doğa ve beşeri unsurlardan kaynaklanan bir ürün olması;

c) Üretimi, işlenmesi ve diğer işlemlerinin tümüyle bu yöre, alan veya bölge sınırları içinde yapılan bir ürün olması. “

Denilmektedir.

Fabrikanın uzun yıllar Müdürlüğünü yapmış  ve halen Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı olan KADİR ALBAYRAK konu ile ilgili olarak yaptığı basın açıklamasında;

"Bir takım koruyucu tedbirleri maddeleri var. Arkadaşlar bu konuda çalışma yapıyor. Ne diyor yazıda 'Tekirdağ rakısı Tekirdağ fabrikamızda üretilmiştir' Bundan sonra Yasa gereği, Tekirdağ rakısı etiket bilgilerinde,  (Manisa fabrikamızda üretilmiştir) yazılması gerekmektedir. Bunun hukuki yönlerini araştırıyoruz"
Demiştir.

Konu ile ilgili olarak, CHP Tekirdağ eski milletvekillerinden Güneş Gürseler de, Tekirdağ’daki fabrikasını kapatan firmanın, TEKİRDAĞ RAKISI  markasını kullanmasına tepki göstermiş,

“Yaklaşık doksan yıl kentimizin ekonomik ve sosyal yaşamına önemli katkılar yapan Tekel Şarap ve İçki Fabrikası’nı bir aymazlıkla yok ettik. Şimdi de Tekirdağ’da üretilmeyen rakının kentimizin adını kullanmasına seyirci kalıyoruz. Rakı, kökeninin bulunduğu kentimiz ile özdeşleşmiş bir ürün olarak kentimizin adı Tekirdağ, rakımızın markası olmuştu. Tüketiciler de kentimizin adıyla satılan rakımızı üretildiği yörenin adına güven duyarak aynı nitelikteki diğer ürünlere tercih etmişlerdi ”

Demiştir.

Ve Tekirdağ’da üretilmeyen bir ürünün Tekirdağ Rakısı adıyla satılmasının engellenmesi gerektiğini ifade etmiştir.

Bu haklı görüşlerden hareketle;

Yetkili merciler tarafından, Tekirdağ dışında üretilen ürünlerde, ilgili KHK’nin 3. Maddesi gereğince TEKİRDAĞ RAKISI markasının kullanılmasına izin verilmemesi,

Özellikle Bağcılar tarafından oluşturulacak bir Kooperatif Şirket yahut Kamu veya özel girişimciler tarafından (örneğin halen Uçmakdere’de faaliyet gösteren firma veya Bacılar tarafından kurulacak bir Kooperatif gibi) TEKİRDAĞ RAKISI markası ile içki üretilmesine başlanması en büyük temennimizdir

 

 

Yapılan Yorumlar
BACAKLARINIZI GÜÇLÜ TUTUN