dakika dakika tekirdağ çorlu haberleri

gazete tekirdağ
ANA SAYFA   |  HAKKIMIZDA   |  GÜNDEM   |   POLİTİKA    |   EKONOMİ    |   SPOR   |     İLETİŞİM  

GÜNÜMÜZDE  VAKIFLAR

Vakıf kelimesinin sözlük anlamı,”Bir hizmetin gelecek dönemlerde de yapılması için belirli şartlar altında ve resmi yollarla bir kişi veya topluluk tarafından yapılan para yardımı, anlamına gelmektedir. Günümüzde bazı kamu hizmetlerinin ve gönüllü hizmetlerin devamlılığının sağlanabilmesi için kişiler tarafından yapılan yardımların toplandığı yerlere de vakıf adı verilmiştir.

Vakıflar, herhangi bir kârlılık amacı gütmeden, sadece yardım amacıyla kurulan kurumlar olmalıdır.

Vakıfların hizmetleri şöyle sıralanabilir;
Sağlık hizmetleri, Eğitim hizmetleri, Sosyal hizmetler, Kamusal hizmetler,- Dini hizmetler, Kültürel ve sanatsal hizmetler, Ulaştırma hizmetleri, Spor hizmetleri, Ekonomik hizmetler.

Vakıf, kökleri eski çağlara kadar uzanan bir fikirdir.

Önce dini amaçlar için kurulan vakıflar sonraları toplumsal amaçlara hizmet etmeye başlamıştır. İslamiyet’te ilk vakfı, Hz. Muhammed kurmuştur. Osmanlı İmparatorluğu döneminde vakıfların amaçları daha da genişletilerek Evkaf Nezareti kurulmuştur. Cumhuriyet’in ilanının ardından da Evkaf Nezareti kaldırılarak yerine Umumi Evkaf Müdürlüğü getirilmiştir. 1935’te çıkarılan kanunla Türkiye’de görev yapan bütün vakıfların idaresi Vakıflar Umum Müdürlüğü’ne geçirilmiştir. Daha sonra ismi Vakıflar Genel Müdürlüğü olarak değiştirilmiştir.

Vakıfların Amaçları ve Faydaları

Türkiye’deki Vakıflar

Medeni Kanunu’muzun 101. Maddesine göre vakıf; gerçek veya tüzel kişilerin yeterli mal ve hakları, belirli ve sürekli bir amaca özgülemeleriyle oluşan mal topluluğudur. Vakıf noter senedi ile kurulabileceği gibi ölüme bağlı tasarruf yani vasiyetname yolu ile de kurulabilir.

Kimler Vakıf Kurabilir? Vakıf Kaç Kişi İle Kurulur?

Fiil ehliyetine sahip her kişi vakıf kurabilir. Sınırlı ehliyetsiz (ayırt etme gücüne sahip küçük ve kısıtlılar) kimseler kanuni temsilcisinin rızası ile dahi vakıf kurması mümkün değildir, zira kanunda vakıf kurmak yasak işlemler arasında sayılmıştır. Ancak bu kişiler vasiyetname yolu ile vakıf kurabilirler. Vasiyetname ile vakıf kurabilmek için ise, ayırt etme gücüne sahip olmak ve 15 yaşını doldurmak yeterlidir. Tam ehliyetsiz kişilerin ise vakıf kurması mümkün değildir.

Tüzel kişilerin de vakıf kurabilmesi mümkündür. Ancak tüzel kişinin organlarının bu hususta yetkili olması gerekir. Bu yetki şirket ana statüsünde yer alabileceği gibi genel kurul kararı ile de verilebilir.

Vakıf kurmak için kanun asgari bir kişi sayısı belirtmemiştir. Dolayısıyla 1 kişi ile dahi vakıf kurulabilir. Derneklerden ayıran özelliklerden birisi de budur. Zira dernekler için asgari 7 kişi bulunması gerekir.

Vakfın Amacı

Vakfın kurulabilmesi için belirli ve sürekli bir amacın bulunması gerekir.  Vakıf birden fazla amaç için de kurulabilir. Önemli olan amacın çok geniş olarak belirlenmemesi yani vakıf senedinden amacın anlaşılabilir olmasıdır.

Vakfın amacı hukuka ve ahlaka aykırı olamaz. Cumhuriyetin niteliklerine, Anayasanın temel ilkelerine, milli birliğe ve milli menfaate aykırı olamayacağı gibi belli bir ırk ya da cemaat mensuplarını desteklemek amacıyla da vakıf kurulamaz.

 

VAKIF SERMAYESİ (Malvarlığı) 

Vakfın kurulabilmesi için, bir VAKFEDEN  ve bu amaca tahsis edilen malvarlığının da bulunması gerekir. Bu malvarlığı nakit para olabileceği gibi taşınır taşınmaz mal ve senet de olabilir. Özgülenecek malvarlığı vakfın amacını gerçekleştirmesine yetecek miktarda olmalıdır. Aksi takdirde vakıf tüzel kişilik kazanamayacaktır.

Malvarlığı nakit ise, kuruculardan birinin banka hesabına yatırılmalıdır, ardından yatırılan tutara bloke konulacak ve banka buna ilişkin bir evrak verecektir. Bu evrak daha sonra mahkemeye ibraz edilecektir. Eğer para dışında taşınır ya da taşınmaz mal vakfa özgülenecekse mahkeme bu malların değer tespitini yaptıracak ardından malvarlığının niteliğine göre ilgili sicile tescilini sağlayacaktır.

Vakıflar Genel Müdürlüğü 2017 yılında kurulacak yeni vakıfların asgari kuruluş mal varlığı limitini 60 bin TL olarak belirlemiştir. Vakıflar Genel Müdürlüğü’nün web sayfasında yapılan duyuruda,” Vakıflar Meclisi’nin 05/12/2016 tarih ve 672/557 sayılı kararıyla; 2017 yılı için yeni vakıfların kuruluşunda amaçlarına göre belirlenecek asgari malvarlığı, 5737 sayılı Vakıflar Kanununun 5. maddesi ile Vakıflar Yönetmeliği’nin 111. maddesinin (ğ) bendine istinaden 60.000 (Atmışbin) TL olarak belirlenmiştir.”

İfadesine yer verilmiştir.

Ülkemizde sosyal, kültürel, eğitimsel, kamusal, dini, ekonomik alanlarda hizmet veren pek çok vakıf bulunmaktadır. Bu vakıflar oldukça fazla bağış toplamaktadır ve bu bağışlarla ihtiyaç sahibi insanlara hizmet vermektedir. Türkiye’de toplumsal anlamda önemli hizmetlerde bulunan vakıflar çok fazla sayıya ulaşmış bulunmaktadır.

Belli başlı örnekleri şunlardır:

Türkiye Güçsüzler ve Kimsesizlere Yardım Vakfı (TGV) yoksul ve yardıma muhtaç durumda olanlara maddi ve manevi destek vermeyi amaçlamaktadır.

Türkiye İnsan Hakları Vakfı işkenceye ve kötü muameleye maruz kalan kişilere destekte bulunulması amaçlanmaktadır.

Vehbi Koç Vakfı 17 Ocak 1969’da Vehbi Koç tarafından kurulan vakıf; eğitim, sağlık ve kültür alanlarında hizmet vermektedir.

Türkiye Eğitim Gönüllüleri Vakfı (TEGV): Temel eğitime katkıda bulunmak amacıyla ilköğretim çağındaki çocukların eğitim programları ve etkinliklerle eğitilmesini amaçlayan 

Türkiye Diyanet Vakfı: 1975 yılında Diyanet İşleri Başkanlığı’nın faaliyetlerine katkı amacıyla kurulan vakıf, din hizmetlerinin daha geniş alanlara ulaşmasını ve dini hizmet verecek bireylerin yetiştirilmesini sağlamayı amaçlamaktadır.

Türk Tanıtma Vakfı: Türkiye’nin dış ülkelere tanıtımını yapmayı, kültürel, sosyal, tarihi, siyasi ve turistik alanlarda çalışmalarda bulunmayı ve Türkiye’nin imajını olumlu yönde etkileyen faaliyetlerde bulunmayı hedefleyen vakıf 1982 yılında kurulmuştur.

Türk Kalp Vakfı: 1975 yılında faaliyetine başlayan vakıf, kalp ve damar hastalıkları konusunda hizmet vermektedir. 

TSK Mehmetçik Vakfı: 1982’de kurulan vakıf; Türk Silahlı Kuvvetleri’nde yaptığı hizmet sırasında hayatını kaybeden Mehmetçiklerin yakınlarına, gazi olan Mehmetçiklere ve yakınlarına yardım eden, maddi ihtiyaçlarını karşılayan bir yardım vakfıdır.

Tohum Otizm Vakfı: 15 Nisan 2003 tarihinde, otizm spektrum bozukluğu bulunan çocuklara yardım amacıyla kurulmuştur.

Tarih Vakfı: 1991 yılında Türkiye Ekonomik ve Toplumsal Tarih Vakfı adıyla kurulan vakıf; ülkemizde tarih bilincinin yaygınlaşmasını sağlamak, insanların ülke tarihine bakış açısını genişletmek ve geliştirmek, tarih mirasının korunmasını sağlamayı amaçlamaktadır.

Ankara Lösemili Çocuklar Vakfı (LÖSEV): 1998 yılında lösemili ve kan hastası olan çocukların sağlık ve eğitim gibi ihtiyaçlarının karşılanmasını sağlamak, kan hastalıkları konusunda üst düzeyde tedavi, eğitim ve araştırma kurumları kurmak amacıyla kurulmuştur. 

VAKIFLARA KAMU KURULUŞLARINDAN YARDIM

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) bütçesinden, aralarında Ensar Vakfı, TÜRGEV, Aziz Mahmud Hüdayi Vakfı, Daru'l Fünun İlahiyat Vakfı, Hoca Ahmet Yesevi Vakfı, TÜGVA'nın da bulunduğu vakıf ve derneklere 357 milyon 453 bin 972 liranın aktarıldığı açıklanmış, İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun bu dernek ve vakıflara aktarılan parayı keserek vakıflarla yapılan protokollerin feshedildiğini duyurulması üzerine gündeme gelen para akışı kamuoyunun günde gelmiş bulunmaktadır.

 

I) TÜRGEV

Başlangıçta, İSEGEV (İstanbul Eğitime ve Gençliğe Hizmet Vakfı) adıyla, 1996 yılında kurulmuştur. Bugünkü adını ise 2012 yılında almıştır. 2012 yılındaki TÜRGEV’e dönüşmesindeki kurucular arasında Eski Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar da vardır.

2019’un Mayıs ayındayken TÜRGEV’in Yönetim Kurulu Başkanlığını  Bilal Erdoğan yürütmektedir.

TÜRGEV’in Yönetim Kurulu listesi ise şu şekildedir:

Dr. Fatmanur Altun, Ahmet Bayraktutar, Dr. Esra Albayrak, M. Fatih Kalender, Kübra Güran Yiğitbaşı, Av. Osman Bozkurt, Tülay Kalav, Mevlüt Uysal, Murat Şeker,

TÜRGEV NE ZAMAN KURULDU? 
Türkiye Gençlik ve Eğitime Hizmet Vakfı 1996'da ilk yurdunu açarak faailiyetlerine başladı. Kuruluşunda ismi İSEGEV -İstanbul Eğitim ve Gençliğe Hizmet Vakfı olan vakıf 2012'de adını TURGEV olarak değiştirdi.  
Özellikle kız öğrenci yurtları açan TÜRGEV, daha çok İstanbul'da çeşitli semtlerde yurt imkanı sağlıyor. Zamanla yurt genelinde de hizmet götürmeye çalışan TÜRGEV, Bursa, Artvin ve Konya'da da otel kalitesinde yeni yurtlar açmış ve hizmete sunmuştur. Faaliyetlerini yürütmeye yetecek bir vakfiyesi bulunmamaktadır. Vakıf yapılan bağışlarla ayakta durmaktadır.    

TURGEV VAKFININ İŞTİGAL KONUSU:

TURGEV YURTLARI

ABD’DE 3 MİLYON DOLARA BİNA

Yorumsuz, ABD Vergi Dairesi Kayıtlarına göre;

Türken vakfı, ABD de Muhammet Ali’ye ait olan villayı satın aldı.

ENSAR Vakfı ile TÜRGEV Vakfı’nın New York’ta 2014 yılında ortaklaşa kurduğu TÜRKEN Vakfı milyonlarca dolara doymuyor. TÜRKEN Vakfı kısa sürede mal varlığını ikiye katladı, ‘43 milyon 680 bin 873 dolara’ ulaştı.

Meri mevzuata göre bir hayır kurumu olan Türgev ve Ensar vakfıklarının, ABD ‘de ne maksatla mülk edindikleri bilinemiyor.

Vergi dairesi (IRS 990 nolu) formunda kaynağı belirtilmeyen bağışlardan New York’taki Albanian İslamic Cultural Center’a ‘492’ bin dolar daha bağışta bulunduğu görülüyor.

New York Manhattan’da satın aldığı eski bir binanın yerine yurt binası yaptırmak için temel atan TÜRKEN Vakfı, ‘kilise ‘ statüsündeki’Arnavutluk İslam Kültür Merkezi’ne daha önce de ‘312’ bin dolar bağışladı.

ABD Vergi Dairesi (IRS- 990 nolu) resmi kayıtlarına göre, vergiden muaf eğitim kuruluşu (501 (C) statüsünde kurulan TÜRKEN Vakfına 2015 yılında (24 milyon 460 bin 759 dolar) bağış yapıldı.

TÜRKEN’in New York’taki mal varlığı (43 milyon 680 bin 873 dolara) ulaştı. Manhattan’ın pahalı bir yerinde (2. cadde,41.sokak köşesi) 21 katlı bir bina inşa ediyor. ( Kırmızı Oda- Yılmaz Polat telgrafhane yay. Kasım 2018)

TÜRKEN Vakfı’nın Yönetim Kurulunda  Esra Albayrak da yer alıyor. Ömer Faruk Albayrak gibi isimler bulunuyor. Ensar Vakfı Yönetim Kurulu üyesi İbrahim Bacacı, aynı zamanda TÜRKEN Yönetim Kuruluna da üye.

‘TURKEN 990 FORM’ Vergi belgesinde muhasebesini yönetim kurulu üyesi Memiş Yetim’in yaptığı görülüyor.

İBB TARAFINDAN YAPILAN BAĞIŞLAR

İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin (İBB) beş yurt inşa ederek TÜRGEV’e vermek için ihale yapıldığı,  İhalelerin ardından inşaat çalışmalarının başladığı yurt binaları için İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin kasasından 171 milyon 767 bin TL para harcandığı,

Basında yer alan haberlere göre, TÜRGEV için beş yurt daha yapıldığı,  ve vakıf daha inşaat bitmeden dilekçe vererek binaların kendilerine tahsis edilmesini istediği ifade edilmektedir.

Basında yer alan haberlere göre,  İBB kaynaklarınca,  beş yurdun cemaat ve vakıflardan alındığı ve diğer binaların protokollerinin de iptal edilerek geri alınacağı açıklanmış bulunmaktadır.

Yurtlar belediye bünyesinde bulunan bir şirket üzerinden işletilecek.

TÜRGEV’den alınan yurtların listesi şöyle;

  1. Küçükçekmece Atakent Mahallesi Gençlik Merkezi ve Yurt İnşaatı: 2017 yılında ihalesi yapılan yaklaşık bin 800 kişilik yurt için, İBB yönetiminin 90 milyon 473 bin TL ödediği,
  2. Bağcılar Yenimahalle Gençlik Merkezi ve Zemin altı Otopark İnşaatı: 2016 yılında yapılan ihale bedelinin ise 32 milyon 280 bin TL olduğu,
  3. Üsküdar Çengelköy Mahallesi Yurt ve Zemin altı Otopark İnşaatı: 2017 yılında yapılan bir başka ihale bedelinin  20 milyon 830 bin TL olduğu,
  4. Beyoğlu Örnektepe Gençlik Merkezi ve Zeminaltı Katlı Otopark İnşaatı: 2016 yılında yapımına başlanan 201 kişilik yurt inşaatın ise tamamlanma oranın yüzde 95 olduğu,  Yurt inşaatı için belediye kasasından harcanan rakamın ise 17 milyon 200 bin TL olduğu,
  5. Beşiktaş, Dikilitaş Mahallesi Gençlik Merkezi Ve Zeminaltı Otopark İnşaatı: 2016 yılında ihalesi yapılan projenin toplam maliyeti ise 10 milyon 230 bin TL olduğu,

İleri sürülmektedir.

Basında yer alan haberlere göre,TÜRGEV’e bağışlanmış onlarca arazi ve binanın da soruşturma konusu olarak ele alındığı ifade edilmektedir.

II) ENSARVAKFI

Son gelişmeler karşısında, Ensar Vakfından yapılan açıklamada, “17-25 FETÖ hukuk darbesi sonrasında, FETÖ'nun yurtlarında kalan çocukların yurtsuz kalmaması amacıyla, kanuni düzenleme yapılarak belediyelere yurt açma hakkı tanındığı, İBB'nin yaptığı veya kiraladığı bazı yurtların kullanım hakkkının da vakıflarına tahsis edldiği belirtilerek "Tahsis edilen 4 bina ve 2 gençlik merkezinde, İstanbul'daki yüzlerce üniversite öğrencimize güvenli ve huzurlu barınma hizmeti sağlanarak, eğitim ve öğretim hayatlarına destek verilmektedir. Bu protokol iptali ile yüzlerce gencimiz, bu çalışmalardan mahrum bırakılacaktır." Şeklinde açıklama yapıldığı kaydedilmektedir.

Ensar Vakfı açıklamasında, tahsis edilen binalar için belediyeden hiçbir şekilde mali yardım almadıklarını vurguladı,

Belediyenin kiralama yoluyla elde etmiş olduğu taşınmazlardan, 5393 sayılı Belediye Kanununun 75 inci (c) bendine dayanarak Bakanlar Kurulunca vergi muafiyeti tanınmış vakıflara ortak hizmet projesi kapsamında yararlandırabileceği ifade edilmektedir.
Bu kanunlar çerçevesinde İstanbul Büyükşehir Belediyesi Meclis kararı ile tahsis edilen binalardaki yurt işletmeleri tamamen mevzuata ve kanunlara uygun olarak yürütüldüğü ileri sürülmektedir.
Vakıf yetkilileri,  iddia ettiği gibi kendilerine aktarılan nakdi bir bedel olmadığını ileri sürmüşlerdir.

III) FURKAN VAKFI

Yoksullara yardım amaçlı olan bir başka vakıf olan, Furkan Vakfının ise topladığı bağışlara satmış olduğu, Adana Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü ekiplerince gerçekleştirilen bir operasyanla tespit edildiği duyurulmuştur.

İncelenen belgelerde örgütün düzenlediği 'infak' toplantılarında ve Kurban Bayramlarında nasıl gelir elde ettiklerini ortaya çıkaran ekipler, Adana merkezli 10 ilde düzenlediği operasyonda 23 kişiyi gözaltına alındığını açıklamış ulunmaktadır. Polis, örgütün infak toplantılarına katılan vatandaşların dini duygularını sömürmek amacıyla önceden video klip hazırladıklarını da  basında yer almış bulunmaktadır.

Furkan Vakfı, Yoksullara Dağıtmak İçin Topladığı Kurbanları Sucuk Yapıp Milyonlar Kazandıkları iddia edilmektedir.

Furkan Eğitim ve Hizmet Vakfına yapılan operasyonda, Kurban Bayramlarında vatandaşlardan toplanan etleri yoksullara dağıtmak yerine sucuk yapıp sattıkları ve milyonlarca lira kazandıkları iddiaları basına yansımış bulunmaktadır.

TOPLANTILARDA TOPLANILAN PARALAR ELE GEÇİRİLDİ

Bir kişiden yıl içinde örgüte vereceği paranın sözünü alan ve bu aldığı paraya 'yüzde' adı veren örgüt üyelerinin, son yapacakları infak toplantısını toplanacak para az olduğu için iptal ettiği tespit edildi. Örgüt üyelerinin, "İnfak yüzdelerimiz düşük olduğu için toplantı iptal oldu. Alparslan Kuytul hocamız bize küstü. Yüzdelerimiz iyi değil, yüzdeleri yükseltelim" şeklindeki konuşmaları kayıtlara yansıdığı ileri sürülmektedir.

Örgütün bu toplantılarda yılda 1 - 2 milyon para topladığı da belirlendi. Polisin ilk operasyonda ele geçirdiği 350 bin lira paranın da bu toplantıların birinde toplandığı tahmin ediliyor

KAMU KAYNAKLAR AKTARIMI SINIRLANDI

Vakıflar yeni kaynak formülü buldu.

CHP Hatay Milletvekili Av. Suzan Şahin, vakıf ve derneklere büyükşehir belediyeleri üzerinden aktarılan paranın seçimleri kazanan CHP’li belediye başkanları tarafından kesilmesi sonrası, bu dernek ve vakıfların yurtlarındaki öğrencilere beslenme ve barınma desteği adı altında Kredi ve Yurtlar Genel Müdürlüğü üzerinden yeni kamu destek kapısı açıldığını iddia etti.

Bilal Erdoğan’ın da içinde olduğu vakıf ve derneklere AKP’nin yönettiği büyükşehir belediyeleri üzerinden aktarılan paranın seçimleri kazanan CHP’li belediye başkanları tarafından kesilmesi sonrası bu vakıf ve derneklere Kredi Yurtlar Genel Müdürlüğü üzerinden destek sağlandığını iddia eden CHP Hatay Milletvekili Av. Suzan Şahin şu ifadeleri kullandı:

“TÜRGEV, TÜGVA, Ensar, İlim Yayma, ÖNDER gibi vakıf ve dernekler  iktidarın gözbebeğidir. Bilal Erdoğan eliyle yandaş vakıflar dizayn edilmektedir. Söz konusu vakıfların aileye yakın olduğu ileri sürülmektedir. Geçtiğimiz süreçte adları birçok yolsuzluğa, devletin parasının ranta çevrilmesine konu olan kuruluşlar! Bu vakıf ve derneklere AKP’li belediyelerden milyonlarca lira para aktarılıyordu. Yerel seçimler sonrası seçimleri kazanan CHP belediye başkanlarının, vatandaşın vergileriyle meydana gelen devletin parasının rant dönüşmesini engellemesi, AKP’ye akan muslukları kesmesi ile, AKP’nin 1-2 yıl önce hayata geçirdiği KYK formülü hızlandırdılar!" 

Diyerek iddialarını sürdüren CHP Milletvekili şöyle devam etti:

Bu yandaş vakıf ve derneklere ait olan öğrenci yurtlarını tam doluluk oranında göstererek Kredi ve Yurtlar Genel Müdürlüğü’ne öğrenci listesi veriyorlar. Yurdun kapasitesi 1000 kişi, kalan öğrenci sayısı 150 ama nedense devletin kurumu olan Kredi ve Yurtlar Genel Müdürlüğü hiçbir kontrol ve denetim yapmadan yurtta 1000 öğrenci kalıyormuş gibi fakir fukaranın vergisini bu vakıflara aktarıyor. Bu paralar nereye gidiyor, kimin cebine gidiyor milletimizin takdirine bırakıyorum!”

Oda TV’nin haberine göre; Kredi ve Yurtlar Genel Müdürlüğü’nün bağlı olduğu Gençlik ve Spor Bakanı Mehmet Muharrem Kasapoğlu’nun cevaplaması istemiyle TBMM Başkanlığı’na sunulan önergede Suzan Şahin’in, Bakan Mehmet Muharrem Kasapoğlu’na şu soruları sordu;

1.   Kredi ve Yurtlar Genel Müdürlüğü hangi vakıf ve derneklere ait yurtlardaki öğrenciler için beslenme ve/veya barınma desteği sağlamaktadır? Bu vakıf ve derneklerin isimleri nelerdir?

2.   Bugüne kadar Kredi ve Yurtlar Genel Müdürlüğü’ne başvuru yaparak beslenme ve/veya barınma desteği isteyen kaç adet vakıf ve derneğe olumsuz cevap verilmiştir? Olumsuz cevap verilerek beslenme ve/veya barınma desteği talebi reddedilen vakıf ve derneklerin isimleri ve ret gerekçeleri nelerdir?

3.   TÜRGEV, İlim Yayma Vakfı, TÜGVA, EnsarVakfı, ÖNDER adlı vakıflarının sahibi olduğu kaç yurda Kredi ve Yurtlar Genel Müdürlüğü beslenme ve/veya barınma desteği sağlamaktadır? Bu yurtların öğrenci kapasiteleri ve doluluk oranı nedir?

4.   2017-2018 ve 2018-2019 öğretim yıllarında hangi vakıflara kaç öğrenci için kaç TL beslenme ve/veya barınma ödemesi yapılmıştır? Vakıf ve derneklere şimdiye kadar toplam ne kadarlık bir beslenme ve/veya barınma desteği ödemesi yapılmıştır?

5.   Dernek ve vakıflardan Kredi ve Yurtlar Genel Müdürlüğü'ne verilen beslenme ve/veya barınma desteği yapılacak öğrenci listeleri ve sayıları bir denetime tabi midir? Denetim yapılıyor ise nasıl bir yol izlenerek bu yurtlardaki öğrenci sayıları denetlenmekte ve beslenme ve/veya barınma desteği ödemesi yapılmaktadır? Denetleme yapılıyor ise bu denetlemeyi yapan birim veya birimler hangileridir?

Yeniçağ gazetesi haberine göre de, söz konusu vakıfların güvenlik sektöründe faaliyet gösterebilmesi için İŞKUR Yönetmeliğinde değişiklik yapıldığı bildirilmektedir.

Türkiye İş Kurumu’nun (İŞKUR), “Aktif İşgücü Hizmetleri Yönetmeliği”nde yapılan değişiklik ile MEB’in, “Okul güvenliğinin sağlanması” konusunda iş birliği yapabilmesine olanak sağlandı.

Türkiye İş Kurumu’nun (İŞKUR), “Aktif İşgücü Hizmetleri Yönetmeliği”nde yapılan değişiklik ile okulların güvenliğinin sağlanması için Toplum Yararına Program (TYP) düzenlenmesinin önü açıldı. Buna göre, aralarında Ensar Vakfı, TÜRGEV ve Önder İmam Hatipliler Derneği’nin de yer aldığı STK’lar ile MEB’in, “Okul güvenliğinin sağlanması” konusunda iş birliği yapabilmesine olanak sağlandı.

Devlet okullarının güvenliğinin sağlanmasını amaçladığı bildirilen proje, 2019-2020 ve 2020-2021 eğitim yılını kapsayacak.

Birgün'den Mustafa Mert Bildircin'in haberine göre, İŞKUR’un, “Aktif İşgücü Hizmetleri Yönetmeliği”nde TYP kapsamında işbirliği yapılabilecek hizmet sağlayıcıları, “Kamu kurum ve kuruluşları ile sivil toplum kuruluşları” olarak ifade edildi. Resmi Gazete’de yayımlanan, “Aktif İşgücü Hizmetleri Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik”e göre, uygulama 2021 yılı sonunda bitecek.

Yapılan Yorumlar
BACAKLARINIZI GÜÇLÜ TUTUN