KİT’lerdeki yönetim kurulu üyelikleri, üst düzey bürokrat için ikinci maaş kapısı oldu. Yılda 200 milyon TL zarar eden Türkiye Şeker Fabrikaları’nın yönetiminde, aralarında Artvin valisinin de bulunduğu bürokratların yer alması Meclis KİT Komisyonu üyelerinin tepkisini çekti.
Torpilli bürokratlar, hiç ilgileri olmayan, toplantılarına bile katılmadıkları kurumlardan yüklü miktarda maaş alıyor. Aynı anda birkaç yönetim kurulu üyeliğinden maaş alan bürokratların geliri, maaşlarını katlıyor.
Kamuda siyasilere yakın pek çok bürokrat, esas görevinin yanı sıra yönetim kurulu üyeliklerinde de bulunuyor. Başbakanlık müsteşarından genel müdüre, daire başkanından bakan danışmanına, basın müşavirinden il müdürüne ve valilere kadar yüzlerce isim, yönetim kurulu üyeliklerini kapatmış durumda. Kararnamesiz atanan yönetim kurulu üyeleri, siyasiler için önemli bir koz. Bakanlar gözüne giren veya yakınındaki bürokratı yönetim kurulu üyeliğiyle ödüllendiriyor.
Atatürk Dil, Tarih Yüksek Kurumu başkanı da var
Yarına Bakış gazetesinden İsa Yazar'ın haberine göre; zarar eden KİT’lerde, 32 yıl önce çıkarılan 1984 tarihli ve 233 sayılı kanun hükmünde kararnameye dayanılarak bu çarpık düzen sürdürülüyor. Her bir KİT’teki 6 kişilik yönetim kurulu üyeliği, üst düzey bürokratlara yer bulmak ve ilave ücret ödemekten başka hiçbir işe yaramıyor. Bu kurumlardan biri de özelleştirme sürecindeki Türkiye Şeker Fabrikaları AŞ. TBMM KİT Komisyonu’nda Türkiye Şeker Fabrikaları’nın hesaplarının görüşülmesinde Atatürk Dil Tarih Yüksek Kurumu başkanı, Sağlık Bakanlığı müsteşarı, Artvin valisi ve Başbakanlık müsteşar yardımcısının şirket yönetim kurulu üyesi olarak yer aldığının ortaya çıkması, komisyon üyelerinin tepkisini çekti. Her yıl 200 milyon lira zarar eden ‘Şeker’de ‘ilgisiz kişilerin’ yönetim kurulu üyesi olarak maaş alması, Meclis’teki tartışmaya damga vurdu. CHP Denizli Milletvekili Melike Basmacı, “Şimdi ben bakıyorum Sağlık Bakanlığı Müsteşarlığı’nda çalışıp buradaki yönetim kurulu toplantılarına giren var. Daha enteresanı, tüm Artvinlilerden özür diliyorum, Sayın Artvin valisinin ne işi var Şeker’de?” diye sordu. Zarar eden kurumdan maaş alan yönetim kurulu üyelerini tek tek incelediğini ifade eden Basmacı, “Burada görevli, bürokratımızın konuyla hiçbir alakası yok. Uzun zamandır buradan bir ek gelirleri var.” diye tepki gösterdi.
MHP Kahramanmaraş Milletvekili Fahrettin Oğuz Tor da tepkisini şöyle dile getirdi: “Bizim özellikle üzerinde durmamız gereken tek şey işi ehline vermek, adaletle hükmetmek. Biz işi ehline vermediğimiz müddetçe adaletle hükmedemeyiz. Şimdi ben mesela baktım, geçmiş dönemde 2014 yılı Yönetim Kurulu’nda gerçekten Artvin valisi var, Artvin valisi buraya nasıl gelip gidecek anlamadım. Eğer bir vali gerekiyorsa Ankara valisi gelsin. Mesela şöyle diyorum ben: Acaba vali beyin Ankara’ya gelip gitmesi gerekiyordu da mı bu şekilde oldu? Valiliği yapsın daha iyi, valilik kötü bir görev değil ki, süper bir görev.”
Saray danışmanları toplantıya gelmeden maaş alıyor
Geçtiğimiz günlerde ise TÜRKSAT’ın hesaplarının görüşüldüğü TBMM KİT Komisyonu toplantısında Cumhurbaşkanlığı danışmanları tartışması yaşanmıştı. Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Mustafa Varank, Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Maksut Serim, TÜRKSAT Yönetim Kurulu üyesi olmalarına rağmen toplantıya katılmadı. Komisyonda söz alan CHP’li üye Haydar Akar, TÜRKSAT’ın Yönetim Kurulu’nun 8 kişi olduğunu, ancak 3 yönetim kurulu üyesinin toplantıda yer almadığını belirtti. Komisyona gelmeyen İbrahim Kalın, Maksut Serim ve Mustafa Varank’ın Saray’da danışmanlık yaptığına işaret eden Akar, “Eğer bu görevi yapmayacaklarsa, TÜRKSAT’taki asil görevlerini yerine getirmeyeceklerse bu balonları boşaltsınlar. Ama burayı ayrı bir gelir, kazanç kapısı görüyorlar ve burada da isimlerini yazdırıyorlarsa o ayrı, bunu da konuşalım. Bu kurumlar önemli kurumlar, kimsenin uhdesinde, tekelinde olmaması, bir rant kapısı olarak görmemesi gereken kurumlar.” dedi.