
Artan fiyatlar, hayat pahalılığı, Türk Lirasının değer kaybetmesi derken birçok emekçi artık yeni kıyafet ya da ev eşyası almakta güçlük çekiyor. Gündeme yansıyan taksitli kıyafet satışı ya da mont alabilmek için verilen kredi seçenekleri aslında buzdağının görünen yüzü. Sahnenin arkasında ise 5-10 ya da 30 liraya satılan gömlekler, ayakkabılar için sıraya girenler ve ev ekonomisine katkı sunmak için elindeki fazla kıyafetleri pazara getirip satmaya çalışan emekçiler var.
Manzara Türkiye'de kira fiyatlarının en çok arttığı ve gıda ile tekstil ürünlerine erişimde en büyük sorunların yaşandığı kentten, Antalya'dan. Son zamanlarda her ne kadar "2023 yılına rekor turist sayısıyla girmesiyle" gündeme gelse de kentte hayat pahalılığı emekçilere nefes aldırmıyor.
Bilinen haliyle Eğitim ve Araştırma Hastanesi arkasındaki Perşembe pazarı ile şehir merkezinde kurulan Pazar ve Çarşamba pazarları uzunca bir süredir ikinci el kıyafetlerin satıldığı buluşma noktaları olarak biliniyor. Amiyane tabiriyle "bit pazarları". Hayat pahalılığını ve geçim sıkıntılarını Perşembe pazarındaki yurttaşlar ile soL Haber için konuştuk.
'Burası hep yoğundu ama 2 yıldır inanılmaz bir artış var'
Pazar esnafı da aynı dertlerden muzdarip. Hiçbiri manifaturacı ya da tekstil sektöründe çalışan kişiler değil. Her biri ya emekli ya da işsiz. Ya ek gelir olsun diye pazarda ikinci el eşya satıyorlar ya da işsiz oldukları için. Fatma Hanım, "Ben 20 yıldır Antalya'dayım. Aslen Eskişehirliyiz. Bizim çocuk geldi buraya okumaya, kaldık burada biz de. Eskiden evden çıktık mı bir nefes alır oturup bir yerde çayımızı içer eve dönerdik. Ben 20 yıl önce de emekliydim şimdi de. Eşimle birlikte şimdi pazara gelip bu kıyafetleri satıyoruz. Mesela şu ceket 30 Lira. Şu mont da 75 lira. Bunu şimdi gidip almaya kalksan en az 700-800 lira para vereceksin. Nerede o para. Hele şu aylarda. Doğalgaz, elektrik faturası dedin mi işin rengi değişiyor. Bakma sen şimdi havalar soğudu da insanlar biraz seyreldi. Sıcak havalarda buraya iğne atsan yere düşmez. Bana sorarsan %70 arttı buraya gelen insanlar. Kimisi çocuğuna kırtasiye malzemesi bakıyor kimisi de oyuncak. Birçoğumuz için yeni eşya almak hayal oldu" diye anlatıyor yaşananları.
'Burada kazandığım parayla karşıya geçip sebze meyve alıyorum'
Sabri Bey de emekli. Kesintilerle birlikte 4000 lira maaş geçiyormuş eline. Evi ise kira. "Ev sahibim şükür çok sorun yaratmadı. 2500 Lira veriyorum şimdi kiraya. Artık ucuz oldu bu rakamlar. Bak ben ayakkabıları diziyorum buraya, 20-30 liraya. Bak az evvel gördün, insanlar 30 liralık ayakkabı 20 lira olur mu diye pazarlık ediyor. Ama ne yapsın adam, belki o 10 lira ile gidip şuradan gömlek alacak kendine. Ben de buradan aldığım parayla pazardan eve soğan, patates alıyorum" diye anlatıyor pazardaki kazancını nasıl harcadığını.
'Kendisine yapılan yardım malzemelerini satan oluyor'
Pazara gelen eşyalar ise ya evlerine ek gelir olsun diye fazlasını satan yurttaşlardan ya da kendilerine yapılan yardımları pazarda satanların.
ALINTI