dakika dakika tekirdağ çorlu haberleri

gazete tekirdağ
ANA SAYFA   |  HAKKIMIZDA   |  GÜNDEM   |   POLİTİKA    |   EKONOMİ    |   SPOR   |     İLETİŞİM  

YENİ VERGİ TASARISI

Yeni vergiler, vergi ve prim borçlarının yapılandırılması, emeklilere Ramazan ve Kurban bayramları öncesi ikramiye ödenmesi, imar barışı gibi düzenlemeleri de içeren kanun tasarısı, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda kabul edildi.

Vergi ve cezalar yapılandırılıyor:

Milyonlarca vatandaşın; vergi ve vergi cezaları, bazı idari para cezaları, ecrimisil ile öğrenim ve katkı kredisi gibi bazı kamu alacakları, gümrük vergileri ve bu vergiye ilişkin idari para cezaları, sigorta primleri, topluluk sigortası primleri, emeklilik keseneği ve kurum karşılığı, işsizlik sigortası primi, sosyal güvenlik destek primi ile bu alacaklara ilişkin her türlü faiz, zam, gecikme zammı, gecikme faizi, cezai faiz, gecikme cezası gibi fer'i alacakları yeniden yapılandırılıyor.

Konut satışlarında gerçek değerler üzerinden işlem yapılacak:

Değeri 5 milyon liradan daha yüksek konutlar için ekstra vergi geliyor. Ama herkes biliyor ki gayrimenkul alım satımında para hareketinin banka üzerinden yapılması zorunlu değil. Bu nedenle tapu satış bedeli bu rakamdan düşük gösterilecektir ve bu vergi gerçekte işlemeyecektir.

Dijital Hizmet vergisi:

İnternet reklamları vergisi. Son zamanda kullandığımız hemen her sitede bıkkınlık verecek derecede reklam banner ve filmleri görüyoruz. Küçük esnaf dükkanının camına dükkan adını yazınca veya müşterisine servis yaptığı motosiklet, otomobil gibi araçlarına dükkan ismini yazsa devlet reklam ve tabela vergisi tahakkuk ettirirken bu reklamlar ile ilgili bir vergi işletilmemesi yanlıştı. Bu doğru bir işlemdir bence. Zira Youtube başta olmak üzere global sitelere reklam verenler küçük esnaf değil büyük kuruluşlar ve bunların bu işe sarf ettikleri büyük bir bütçe söz konusu. Küçük esnaf o vergiyi ödüyorsa onlar da ödesinler. Adaletin temini için bu gereklidir.

Devlet Malzeme Ofisine istisna:

Devlet Malzeme Ofisi idareler adına gerçekleştireceği taşıt alımı, taşıt kiralama, akaryakıt alımı ile ilaç, tıbbi malzeme ve tıbbi cihaz alımlarında Kamu İhale Kanunu’nda belirtilen parasal limiti uygulanmayacak. Bakan ve Cumhurbaşkanı tarafından arttırılan net borç tutarına 70 milyar TL ilave edilerek uygulanabilecek.

Alışık olmadığımız yeni bir uygulama. İhale limitinin bu şekilde keyfi uygulamayla artırılması şüphe ve söylentileri neden olabilir. Bakan ve CB ayrı ayrı artırım yetkisine sahip, kurumun başındaki bürokrat da buna ilave artırım yapabilecek. Bunu da kafasına göre yapamaz.

Konaklama vergisi :

Konaklama vergisi geliyor. Gecelik 6 ile 18 tl arasında bir ilave vergi geliyor.

Uygulamada farklılıklara rastlamak mümkün. Kaldı ki bu tesisler zaten konaklama tesisi. Bazı yabancı ülkelerde de benzer uygulamam var.

Yüksek kazançtan yüksek vergi:

Teklifle gelir vergisi tarifesine yeni dilim eklenerek üst dilim yüzde 35’ten yüzde 40’a çıkarılacak. Böylece yıllık 500 bin lira ve üzerinde kazanç elde edenler yüzde 40 oranında gelir vergisi verecek.

Ancak uygulamada, iş avukatları ve mali müşavirler maddenin etkisini azaltabileceklerdir. Onlar eliyle kanun boşlukları kullanılarak bu vergi dilimine girmeyecek şekilde uygulamaları geliştirir ve hayata geçirirler. Yani reelde böyle bir vergi neredeyse hiç tahsil edilemeyecektir. Sabit gelirli orta kesim bu vergiden etkilenecek ve daha da fakirleşecektir. Vergi yükü yine sabit gelirli vatandaşın üzerine yıkılacaktır.

Sonuç:

Tasarı bu haliyle gerçekleşmesi halinde, DMO eliyle yapılacak alımlarda birilerinin kollanması gündeme gelebilecektir.

İnternet ortamındaki reklamların vergilendirilmesi ise olumlu bir adımdır.

Bununla birlikte geçmiş deneyimlerimiz, vergi oranlarının artırılmasının, devletin vergi gelirini artması sonucunu yaratmayabilecektir.

Konunun, TBMM görüşmelerinde daha rasyonel tartışmalarla irdelenmesi faydalı olacaktır.

Bu konu değerli iktisatçı Laffer tarafından da çok ayrıntılı incelenmiş, Vergi Yasalarının çok hassas bir konu olduğu, etkili yasalar yapılamadığı takdirde, kayıt dışılığın yaşanabileceği bir eğri ile anlatılmıştır.

 Laffer Eğrisi, vergi oranları ile devletin toplayabildiği vergi miktarı arasındaki ilişkiyi göstermekte kullanılır.

Laffer’in teorisinin özü şudur:

Vergi oranı sıfır olduğunda vergi toplanmayacak, oran yüzde 100 olduğunda ise bütün kazancını vergi olarak verecek olan kişiler üretim yapmayacak dolayısıyla vergi doğmayacak emektir. Vergi oranının t1’den t2’ye artırıldığını varsayalım. Bu durumda vergi gelirleri r1’den r2’ye yükselmektedir. Vergi oranının t1’den t2’e artırıldığını halinde,  kişiler elde ettikleri gelirin çoğunu vergi olarak ödeyeceklerini gördükleri için çalışma saatlerini azaltacaklar ve vergi tahsilâtı artmayacak, tam tersine  gerileyecektir. Dolayısıyla bu teze göre aşırı yüksek olan vergi oranlarında yapılacak indirimler, bir yandan insanların daha fazla çalışmasını teşvik ederken bir yandan da vergi kaçırma arzularının düşmesine yol açacak ve vergi tahsilâtını azaltmak bir yana artıracaktır

Yapılan Yorumlar
BACAKLARINIZI GÜÇLÜ TUTUN