
www.gazetetekirdag.com
Şirketler, gelecekte üst yönetim görevlerine getirmeyi düşündükleri genç yöneticilerin iyi bir şekilde yetişmelerini ve görevlendirildiklerinde eyleme geçmeye hazır ve istekli olmalarını isterler. Eğer ilk seçimler doğru yapılmış, bireysel yönetici geliştirme programları iyi organize edilmiş ve genç yöneticiler yeterince motive edilmiş ise yapılacak atamalar ve yükseltmeler, şirketin gelecekteki nitelikli yönetici ihtiyacını karşılamaya yeterli olacaktır.
Ancak, iş yaşamında bu sürecin her zaman sorunsuz yürümesini beklemek aşırı iyimserliktir. Çok yüksek motivasyona sahip, bağlılık duygusu güçlü kıdemli yöneticiler bile bazen çok çekici tekliflere dayanamayabilirler ya da yaşamlarında bir değişiklik yapmak için güçlü bir arzu duyabilirler. Gençler de bazen hırslı ve sabırsız olmaları, bazen de deneyimlerini genişletecek, kapasitelerini yükseltecek ve yükselmelerini hızlandıracak fırsatları değerlendirmek isteği ile şirketi terk edebilirler. Bu nedenle, şirketlerin sürekliliği olan yönetici geliştirme programlarına ve yedekleme planlarına her zaman ihtiyaçları vardır.
Yönetici geliştirme sürecinin temel hedeflerinden biri; şirket verimliliğini ve etkinliği artırmak, liderliği güçlendirmek ve geniş bir yönetsel bilgi ve beceri havuzunu oluşturmaktır. Bu süreç, yöneticilerin kendi aralarında ve çalışanlarla olan iletişimini de iyileştirmekte ve şirketi yönetsel yetkinlik açısından daha esnek bir yapıya kavuşturmaktadır.
Yöneticiler açısından bu sürecin hedefleri ise; bilgi ve becerilerin güncellenmesi, yükselme ve görevlendirme fırsatlarının çeşitlenmesi, şirket yönetimindeki rollerinin güçlenmesi ve etkinlik ve verimliliklerinin artması şeklinde belirtilebilir.
Yönetici geliştirme programları, öncelikle, şirketin yönetim sisteminin sürdürülebilirliğini sağlamak ve yönetim performansını iyileştirmek için düzenlenir. Belirli fonksiyonlarda uzmanlaşmış nitelikli yöneticileri genel üst yönetime hazırlamak ve işbirliği içinde çalışmaya özendirmek, onların motivasyonunu yükseltmek, değişime ve gelişime açık hale getirmek, stratejik, analitik ve inovatif düşünme yeteneklerini geliştirmek de bu programların diğer hedefleri arasındadır. Bu programlar, yönetim kadrosunun çok yönlülüğünü, kavramsal düşünme yetkinliğini ve insan ilişkileri ve iletişim becerilerini geliştirme amaçlarına da hizmet etmektedir.
Gerçekte, organizasyon geliştirmenin bir parçası olan yönetici geliştirme; şirketin yönetim tarzını, örgütsel yapısını ve ilişkilerini gözden geçirip değiştirerek bireysel ve kurumsal etkinliği artırmayı hedefleyen planlı bir girişimdir. Bu sürecin başlangıcında şirketin mevcut ve gelecekteki yönetim sorunları tanımlanır ve bu sorunları çözebilecek yöneticilerde aranacak özellikler belirlenir. Sonrasında şirketin ihtiyaç duyduğu niteliklere sahip yöneticilerin bulunabilirliğini sağlama amacına yönelik eğitim ve geliştirme programları tasarlanır.
Yönetici geliştirme programları dört ana boyutta tasarlanır ve gerçekleştirilir.
Yöneticilerin profesyonel ve kişisel anlamda gelişimlerini sağlayacak çok sayıda teknik, yöntem ya da yaklaşım bulunmaktadır. Şirketler, yöneticilerin gelişimini desteklemek amacıyla bunlar arasından hangilerini seçeceklerine ve bunları hangi içerikle ve çerçeveyle uygulayacaklarına yapacakları ciddi değerlendirmeler sonrasında karar vermelidirler.
Her tekniğin kendine özgü bir amacı vardır. Yöneticilerin belirli ihtiyaçlarını karşılarlar, farklı iş deneyimleri, iş bilgisi ve birden fazla yönetsel/örgütsel beceri kazandırırlar. Yönetici geliştirme tekniklerinden herhangi birini en etkili, en başarılı şeklinde nitelendirmek doğru değildir. Her tekniğin kendine özgü yararları ve sınırları vardır. Şirketler, çeşitli yaklaşımlar arasındaki farkları iyi anlamalı ve bir yöneticinin gelişimiyle ilgili bir adım atarken, istediği sonuçları elde edebilmesi için onun için en uygunun hangisi olabileceğini değerlendirmelidir.
#şahabettin küçükyazıcı